Deze jongedame had maar liefst twee keer prijs! De buurman kijkt jaloers toe...
Deze jongedame had maar liefst twee keer prijs! De buurman kijkt jaloers toe... Foto: Jeroen van de Sande

Potje balkonbingo tegen sleur en mineur

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode – We zitten massaal thuis deze weken. Probeer dan maar eens positief te blijven. Niets dan coronanieuws op tv, het is gespreksonderwerp nummer één en de verveling slaat soms genadeloos hard toe. Daar hebben ze in de Eerschotsestraat iets op bedacht: balkonbingo. Het recept werkt, dat is zaterdagmiddag bewezen.

Auto’s en fietsers wisselen elkaar af wanneer ze de Eerschotsestraat vanaf de rotonde in rijden. Een hovenier is een eindje verderop bezig en kijk eens aan… daar komt ook de glaszetter aanrijden. Het lijkt een doodnormale zaterdag, maar doodnormale zaterdagen bestaan al even niet meer. Ineens klinkt het: ’34!! nummertje 34!!” Een passerende fietser kukelt bijna van zijn stalen ros, wanneer hij zijn nek draait om te kijken waar het roepen vandaan komt. Quasi nonchalant waant buurtbewoner en raddraaier Henri van Hoorn zich Hans van der Tocht (ken je klassiekers). Het ene na het andere nummertje dendert door het molentje, wachtend op een winnaar. Op de balkons en vanuit ramen wordt driftig meegespeeld. Wie wil er nu niet een doos speculaas winnen, of een zak drop?

 ‘BINGO!!’ schreeuwt een meisje vanuit haar raamopening. Een grappig schouwspel volgt wanneer Henri met zijn ultralange vishengel het bingokaartje komt vissen en er een prijs voor retour haakt, nadat controle uitwijst dat ze gewonnen heeft. Vanaf de balkons aan de overkant van de straat wordt enigszins jaloers gekeken als ze even later wéér de gelukkige blijkt te zijn. Ook de twee rondes daarna winnen de deelnemers het dichts bij de jurytafel. Doorgestoken kaart? Complotdenkers komen al snel van een koude kermis thuis, wanneer vanaf één van de bovenste balkons een man luidkeels roept dat zijn kaart vol is. Dat wordt een testcase voor de zelf geknutselde hengel. Ook Henri vindt het spannend, al laat hij dat niet zien. Een zwiep de straat over en knak… daar gaat het pak koeken. Met wat smijtwerk bereikt de prijs alsnog de bovenste verdieping van het Bastion. Een mooie manier om het nodige plezier te creëren. 

Daar zijn ze in deze buurt sowieso goed in. Regelmatig wordt er iets georganiseerd en vaak zijn Henri en buurman Ronald de kartrekkers. “Mijn dochter Iris had dit bedacht. Het is voor al die mensen hartstikke leuk om even iets te doen te hebben. Anders zitten we ook maar binnen met zijn allen”, vertelt Henri tijdens een korte pauze. Na een plasje hier en daar en een refill van een wijn- of bierglas gaat de quizmaster verder. De sfeer zit er lekker in. Een potje buurtbingo helpt tegen de sleur en tegen mineur. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding