Het aantal nieuwe besmettingen in Meierijstad stijgt naar verhouding minder snel dan landelijk
Het aantal nieuwe besmettingen in Meierijstad stijgt naar verhouding minder snel dan landelijk Bron : RIVM

Is Meierijstad over de coronatop heen?

Gezondheid Coronavirus

Sint-Oedenrode – Kan er geconstateerd worden dat Meierijstad over de top van het coronavirus heen is? Deze vraag is lastig te beantwoorden, maar uit de cijfers die het RIVM bekend maakt kan deze conclusie voorzichtig worden getrokken. Ondanks dat er landelijk nog dagelijks een forse toename van het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames is, lijken deze cijfers voor Meierijstad iets minder somber te zijn.

Het verloop van het virus is op basis van de cijfers die het RIVM geeft, moeilijk in kaart te brengen. Cijfers over het aantal nieuwe besmettingen en nieuwe ziekenhuisopnames worden dagelijks op landelijk en gemeentelijk niveau bekend gemaakt. Sinds donderdag is hieraan ook het aantal sterfgevallen per gemeente toegevoegd. Wat het rijksinstituut echter (nog) niet bekend maakt, is het aantal mensen dat weer genezen is na een besmetting. In andere landen gebeurt dat wel. Zo blijkt uit bijvoorbeeld Oostenrijkse statistieken voor de regio Tirol dat het aantal herstelde patiënten daar ongeveer 70% van het totaal aantal besmettingen bedraagt. De reden dat we naar deze Oostenrijkse statistieken kijken, is omdat de eerste bekende besmettingen in zowel Tirol als in onze regio ongeveer gelijktijdig zijn geconstateerd.

Op basis van dit gegeven kan worden ingeschat dat ook bij ons een groot aantal patiënten inmiddels weer is genezen. Dit vermoeden wordt versterkt omdat het aantal ziekenhuisopnames vanuit Meierijstad al een paar dagen nauwelijks is gestegen. Ook voor ziekenhuisopnames geldt dat het RIVM wel aangeeft hoeveel nieuwe patiënten zijn opgenomen, maar niet hoeveel van hen het ziekenhuis inmiddels hebben mogen verlaten. Door alleen maar de nieuwe opnames te vermelden, kan dit cijfer niet dalen en daarmee blijft het hoog.

Bij gebrek aan volledige cijfers is het lastig om een goed beeld te vormen van het exacte verloop van de epidemie. Zo neemt bijvoorbeeld sinds een aantal dagen het aantal nieuwe besmettingen weer toe, niet alleen landelijk, maar ook binnen onze gemeente. Een eerste snelle reactie baart dan ook zorgen. Als dat cijfer nader onder de loep wordt genomen, valt op dat nu ook steeds meer medewerkers uit de zorg worden getest. Een gevolg van meer testen, is dat in absolute aantallen ook meer besmettingen aan het licht komen. Opnieuw is het moeilijk om de vinger achter deze cijfers te krijgen, maar het valt zeker niet uit te sluiten, dat zonder deze extra testen ook het aantal nieuwe besmettingen lager zou zijn, omdat deze besmettingen mogelijk al enkele weken eerder geconstateerd hadden kunnen worden. Het zijn nu dus feitelijk geen nieuwe besmettingen. Het gaat hier bijna zeker om later bevestigde besmettingen, zoals er nog steeds heel veel onbevestigde besmettingen zijn.

Een ander cijfer dat doet vermoeden dat in onze gemeente de top achter ons ligt is de verhouding tussen het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Uit de cijfers die het RIVM vrijdag bekend maakte blijkt dat Meierijstad 419 bevestigde besmettingen, 169 (40,0%) ziekenhuisopnames en officieel 103 (24,6%) sterfgevallen kent. Landelijk staan deze getallen op 30.449 besmettingen, 9.465 (31,1%) ziekenhuisopnames en 3.459 (11,4)% overlijdens.

Het ligt niet voor de hand dat het coronavirus in onze regio tot meer ziekenhuisopnames leidt of dodelijker is dan in de rest van het land. Wel is bekend dat onze regio enkele weken voor ligt op de besmettingen in andere provincies. Opnieuw is het gevaarlijk om op basis van onvolledige cijfers grote conclusies te trekken. Maar de langzamere groei van het aantal ziekenhuisopnames doet vermoeden dat we de top mogelijk achter ons hebben.

Dit stemt positief, maar het virus ligt nog steeds op de loer. Daarom blijft voorlopig het devies: blijf binnen als het kan, houd voldoende afstand van elkaar en ga niet met meer dan twee mensen de straat op.

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is al bijna een week nagenoeg niet toegenomen. De groei van het aantal nieuwe besmettingen kan het gevolg zijn van extra testen onder vooral zorgmedewerkers