Afbeelding

D66: "Zet luchtkwaliteit nu eindelijk eens op de politieke agenda"

Politiek Politiek Meierijstad

Meierijstad - Luchtkwaliteit is al sinds het bestaan van Meierijstad een van de stokpaardjes van D66. Fractievoorzitter Marrik van Rozendaal verbaast zich over de aanhoudende en vooral onder de huidige omstandigheden opmerkelijke stilte rondom deze factor. En dat nog wel in het epicentrum van Nederland. De partij klom op de Zeepkist en laat van zich horen over dit onderwerp. Fractievoorzitter Marrik van Rozendaal schrijft...

In de huidige ‘coronatijd’ is onderzoek naar luchtkwaliteit belangrijker dan ooit.
Begin maart stelde ik het college vragen over de mogelijke deelname aan een provinciale pilot ‘schone lucht’. Gemeenten werden door de provincie uitgenodigd om met initiatieven te komen gericht op de verbetering van luchtkwaliteit in Brabant. Vanuit D66 proberen we dit onderwerp al 3 jaar op de politieke agenda te krijgen. Onder andere door aandacht te vragen voor het bouwen nabij geitenstallen en door het verzoek om permanent de luchtkwaliteit te meten.

Uit het antwoord op die vragen blijkt duidelijk dat actie op schone lucht niet bij de prioriteiten hoort van het college. Als het past in een gebiedsgerichte aanpak misschien wel, maar voorlopig even niet. Spijtig!

Een onderzoek naar luchtkwaliteit is juist nu belangrijker dan ooit. Toen de vragen begin maart gesteld werden, had ik wel gehoord van corona, maar dat dit zo'n impact zou hebben op ons leven had ik toen echt niet verwacht. 

Het is toch op zijn minst opvallend te noemen dat in de regio waar veel luchtwegklachten zijn, ook het aantal coronabesmettingen zo hoog is? Een keihard verband is (nog) niet te leggen. Maar corona lijkt bovengemiddeld hard toe te slaan in regio’s die bekend staan om hun slechte luchtkwaliteit, zoals Oost-Brabant. Onze gemeente en ook onze buurgemeenten staan hoog in de lijst van het aantal besmettingen met corona.  Een verdrietige vierde plaats in de lijst van gemeenten met het meeste aantal besmettingen. Daarom is nader onderzoek nodig.

D66 Meierijstad wil zich daarvoor inzetten. We zullen daarom opnieuw vragen stellen aan het college. Beginnende met de simpele vraag: wil het college zich hard maken voor een onderzoek naar de relatie tussen de luchtkwaliteit en aantal coronabesmettingen binnen onze gemeente?

Ik heb hierover getwijfeld, want het lijkt ook op politiek opportunisme, maar voor de toekomst is dit te belangrijk, zeker gezien het feit dat het nog een tijd gaat duren voor het verschrikkelijke virus onder controle is. We moeten alles aan moeten doen om meer slachtoffers te voorkomen. Daarom ga ik hier achteraan, ik vind het mijn plicht als volksvertegenwoordiger.