Op deze zijde van de Markt staat de kramen op enkele dagen per week.
Op deze zijde van de Markt staat de kramen op enkele dagen per week. Foto: Henri van Hoorn

Frictie over meer kramen op de Markt

Zakelijk Zakelijk

Sint-Oedenrode - Afgelopen week werd Rooi verrast met twee nieuwe standhouders op de Markt. Op dinsdag stond er ineens een grote bloemenkraam en op zaterdag een groenteman die er normaal ook op maandag staat. Naar aanleiding van signalen van het centrummanagement hebben wij hierover vragen gesteld aan de gemeente. Onderstaand onze vragen, en de daarbij behorende antwoorden van een woordvoerder van de gemeente.  

Het kwam voor het centrummanagement en de winkeliersvereniging als een verrassing. Hoe is het standplaatsenbeleid tot stand gekomen?
Ons standplaatsenbeleid is door de raad vastgesteld in 2018. De wijk- en dorpsraden zijn hier destijds bij betrokken. De regelgeving is samen met hen opgesteld. Ook het centrummanagement is geïnformeerd bij het vaststellen van de regels. Sinds de vaststelling voert het college het standplaatsenbeleid uit. Op het moment dat er nu een vergunning wordt verleend wordt het centrummanagement inderdaad niet alsnog geïnformeerd over die specifieke vergunning.”

Is het gecommuniceerd naar ondernemers?
Als een vergunningaanvraag past binnen de daarvoor opgestelde kaders, dan verlenen wij de vergunning. Uiteraard informeren we de aanvrager over de beslissing op de aanvraag. De vergunning wordt gepubliceerd zodat iedereen ervan op de hoogte kan zijn. Maar we communiceren daarover niet op andere wijze met derden. In dit geval zijn andere ondernemers dus ook niet apart geïnformeerd.”

Waarom krijgen standhouders juist in deze tijd ruimte hier voor? Lokale ondernemers hebben het al zwaar.
In onze gemeente zijn lang niet alle (volgens ons standplaatsenbeleid toegestane) standplaatsen ook daadwerkelijk ingenomen. Als er een ondernemer is die een standplaatsvergunning aanvraagt en er is plaats binnen de betreffende branche, dan verlenen wij deze vergunning, behalve als de standplaats niet voldoet aan redelijke eisen van welstand of als de veiligheid of openbare orde in het geding is. Het reguleren van concurrentieverhoudingen door ons als gemeente is niet toegestaan. Onder andere Europese regelgeving verbiedt dit. Ook de locaties van de standplaatsen zijn vastgelegd. Wij kunnen ook niet selecteren op lokale of niet-lokale ondernemers. Door deze regelgeving is er in de meeste gevallen geen weigeringsgrond als er een standplaatsvergunning wordt aangevraagd en er is ruimte. Afwijken van deze regels kan alleen als er sprake is van een zwaarwegend aantoonbaar economisch motief, bijvoorbeeld als aangetoond kan worden dat deze specifieke standplaats ervoor zorgt dat een laatste winkel uit een kern op economische gronden moet stoppen. Dat is in deze gevallen niet aan de orde.”