Afbeelding
Foto: Jeroen van de Sande

Belastingen betalen tijdens coronacrisis

Financieel Zakelijk

Sint-Oedenrode - Ondernemers kunnen bij de Belastingdienst eenvoudig 3 maanden uitstel van belastingbetaling aanvragen. De versoepeling geldt in ieder geval tot 19 juni 2020. Daarnaast treft de Belastingdienst een aantal andere regelingen om ondernemers te ontzien: zo kunnen kleine ondernemers een langere uitstelperiode krijgen. Je kunt betalingsuitstel vragen voor diverse belastingen. De meeste belangrijke zijn voor de meeste ondernemers in het MKB: -Inkomstenbelasting – Vennootschapsbelasting – Omzetbelasting – Loonheffingen.

Uitstel aanvragen kan zodra de aanslag binnen is. Als de Belastingdienst het verzoek binnen heeft, wordt de invordering direct met 3 maanden stilgelegd. Tevens wordt er geen verzuimboete opgelegd. Het uitstel geldt voor de belastingschuld op moment van aanvraag, maar ook voor de schulden die er in de 3 uitstelmaanden bij komen.

Binnen de versoepelde regeling wordt het voor kleinere ondernemers makkelijker om langer dan 3 maanden uitstel te krijgen. Als je een belastingschuld lager dan € 20.000 hebt, kan de uitstelperiode verlengd worden. Je moet dan wel aantonen dat je omzetcijfers, bestellingen en/of reserveringen aanzienlijk zijn gedaald ten opzichte van vorige maanden. Heb je meer dan € 20.000 belastingschuld? Dan heeft de Belastingdienst een verklaring nodig van een zogeheten derde deskundige. Over de voorwaarden voor die ondernemers volgt nog nader bericht van de Belastingdienst.
De Belastingdienst doet nog een aantal aanpassingen. De invorderingsrente die ingaat na het verstrijken van de betalingstermijn gaat tijdelijk van 4% naar bijna 0%. Dit geldt voor alle belastingschulden. Ook het tarief van de belastingrente wordt tijdelijk verlaagd naar 0,01%, Die tijdelijke verlaging van het rentetarief gaat op 1 juni 2020 in, behalve voor de Inkomstenbelasting, deze geldt vanaf 1 juli.

Heeft u nog vragen?
Het gratis inloopspreekuur voor fiscale vragen is voorlopig gesloten. U kunt ons in plaats daarvan bellen met uw (korte) fiscale vragen. Wij helpen u graag! Lucy Bax-Koenders RB, fiscaal adviseur bij Bekkers Advies. www.bekkersadvies.nl