De pastoor via een livestream toch te zien.
De pastoor via een livestream toch te zien.

Gewoon behoefte aan een praatje

Religie Coronavirus

Het coronavirus stelt iedereen op de proef. Veel van onze parochianen verliezen hun geliefden en kunnen niet naar de kerk om troost te zoeken. Toch zitten parochies en pastorale beroepskrachten niet stil en zoeken via de liturgie of anderszins, mogelijkheden om met hun gelovigen en anderen in contact te komen. Zo ook het pastorale team van onze Heilige Oda Parochie.

Door: Caroline van der Linden

Daarvoor zoek ik telefonisch contact met pastoor Robert van Aken. Zondag 5 april kon hij voor het eerst sinds een aantal weken zijn vertrouwde Martinuskerk weer binnen stappen. Hiervoor was dat niet mogelijk, omdat hij zelf coronaverschijnselen had. Net zoals de helft van zijn pastorale team dat vorig week was uitgevallen. Diaken Wilchard Cooijmans had tevens corona en was daardoor niet inzetbaar en koster Rien van Gerwen lag hierdoor al op de Intensive Care. Voor Pastoor van Aken was tijdens ons gesprek van afgelopen week nog één ding duidelijk: “Ik ben een man van hoop en Rien ook, dus moet ik erop vertrouwen dat hij erdoor komt.” Dat was de enige gedachte die hij zich kon permitteren. Tot groot verdriet ontvingen wij echter in de afgelopen dagen het vreselijke bericht dat koster Rien van Gerwen de strijd niet heeft kunnen winnen.

Rien van Gerwen was zeker een jaar of tien koster in onze Martinuskerk. Hij was er altijd, hele dagen. Ooit al om half zes ’s morgens om de verwarming aan te zetten. Hij luidde de klokken, maakte de vlaggenmast, repareerde van alles wat los of stuk was en nog vele vele klussen meer. Het manusje van alles. Als er plotseling iets gebeurde, wist hij de oplossing. De rechterhand van de pastoor. Duidelijk was hij in zijn uitspraken. Als er iemand de kerk in kwam, waarvan hij nog niet precies wist wat hij of zij kwam doen, zei hij recht door zee: “Wa doe de gij nou hier?” Dat deed hij op zijn eigen manier, maar bedoelde hij goed. Pastoor Vincent Blom zei bij zijn afscheid: “Ik wou dat ik de koster mee kon nemen, dan was alles goed geregeld”. Tijdens de SamenLoop voor Hoop stelde Rien de kerk 24 uur open voor publiek. Alle bezoekers van het evenement gaf hij de kans om een kaarsje aan te steken. Daarnaast regelde hij dat er op zaterdag 1 september een openluchtmis plaats kon vinden op het Kerkplein en dat de gehele opbrengst van de collecte naar de SamenLoop ging. Hij was hier een groot promotor van. Trots was hij op onze kerk. Hij zal enorm gemist worden.

Door het wegvallen van deze mensen in onze parochie en de vele uitvaarten was het noodzaak dat pastoor Van Aken een beroep deed op de diakens en priesters uit de omgeving, om in de vieringen te assisteren. “Wat ze ook allemaal met een ruim hart gedaan hebben, waar ik erg dankbaar voor ben”, vult onze pastoor direct aan. Wel kreeg hij alles wat er speelde mee en had hierover veel online contact met zijn team, om op die manier goed af te stemmen en alles in goede banen te leidden. “Ik hoorde de reacties van de familie en kreeg mee hoe zij alles ervaarden. Hierover had ik veel telefonisch contact met hen. Mijn hart brak telkens weer bij het horen van zoveel onafgemaakte rouwprocessen bij families. Het deed me veel meer dan ik had gedacht. Er zijn zoveel mensen overleden en vaak kende ik ze persoonlijk. Sint-Oedenrode is een hechte gemeenschap. We kennen elkaar en zorgen voor elkaar, wat natuurlijk ook weer heel mooi is om te zien. Wat ik ervaren heb is dat veel mensen even hun verhaal kwijt willen.” Om contact te blijven houden met parochianen voerde onze pastoor al vele telefonische gesprekken voor iedereen die daar tot nu toe behoefte aan had. “Onlangs belde er iemand die zei: ‘Sorry meneer pastoor dat ik bel, maar ik heb gewoon behoefte aan een praatje’. Ontzettend goed natuurlijk. Hier maak ik heel graag tijd voor, mensen kunnen dan vertellen hoe het met ze is en dat is mooi. Ik wil ook graag dat mensen dit blijven doen, want elkaar bemoedigen in deze tijd, is wat we voor elkaar kunnen doen. Een telefoontje of een appje, dat kan allemaal. Ik ben trouwens nog nooit zo druk geweest met appen als nu.”

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant