Een vreemde setting voor een raadsvergadering.
Een vreemde setting voor een raadsvergadering.

Bijzondere gemeenteraadsvergadering in 10 minuten beslecht

Politiek Politiek Meierijstad

Sint-Oedenrode - Dat het een unicum zou worden was vooraf bekend, de gemeenteraadsvergadering van 8 april. Dat feit alleen al, vergaderen met één gemeenteraadslid, schreef geschiedenis. Omdat er alleen besluiten vielen over agendapunten waar geen discussie over was, de zogenoemde hamerstukken, was de uitkomst vooraf bekend. In tien minuten was het pleit beslecht, ook omdat de formaliteiten om praktische redenen zo kort mogelijk werden gehouden.

Geen inleiding, hoewel burgemeester Kees van Rooij toch even kwijt wilde “Een raadsvergadering die ik wenste niet te hoeven houden op deze manier”. Ook geen afsluiting. Wel een minuut stilte, voor de slachtoffers van het corona-virus in Meierijstad. Thijs van Zutphen, het enige aanwezige raadslid, hoefde geen woord te zeggen en deed dat ook niet. Omdat de wet dat voorschrijft zat hij er niet eens voor spek en bonen; de wet bood gewoon geen andere keuze.

Toch was er nog één agendapunt waar bepaalde fracties wat over willen roepen: het bomenbeleid. Om praktische redenen komen die terug in een latere raadsvergadering, waar fracties in zogeheten ‘moties vreemd aan de orde van de dag’ (buiten de agenda om, red.) alsnog inhoudelijk inbreng kunnen geven. Van Rooij: “Blijf gezond, pas goed op elkaar en fijne Paasdagen toegewenst”.