Afbeelding

Werkzaamheden Hooibrug eindelijk gestart

Recreatie en Toerisme Recreatie en toerisme

Sint-Oedenrode - De palen van de nieuwe Hooibrug zijn vandaag (dinsdag) geheid. Na lang wachten is deze stap nu eindelijk gezet. De Hooibrug gaat enkele wandel- en kunstroutes in Sint-Oedenrode met elkaar verbinden.

Het kunstwerk van Birthe Leemeijer krijgt langzaam vorm. Van haar wordt gezegd dat ze zeer poëtische en trefzekere kunstprojecten in de publieke ruimte maakt. Haar versie van een nieuwe Hooibrug over de Dommel, op de plaats waar in een ver verleden ook een brug is geweest is daar onderdeel van.

De beplanting zelf (een grote diversiteit aan grassoorten en weidekruiden en –bloemen) vertegenwoordigt de cultuurhistorie van de plek, als referentie aan het landschap zoals het ooit was en mogelijk ooit weer wordt. Bijzonder treffend en uniek is de typering van Leemeijer’s brug als een ecoduct voor de mens. Ook het tot kunstwerk bewerken van een bestaande schuilhut in het landschap is een zeer consequente keuze in de context van wat zij van het landschap wil laten zien. De hut vertegenwoordigt een moment in het agrarisch gebruik van het gebied en stelt sterk het adaptief vermogen van de mens op de voorgrond. Zoals veel landschapselementen zijn de hut, en de nog te bespreken tourniquets, voorbeelden van de bricolage die boeren al eeuwenlang uitvoeren, waarbij met de (goedkope) middelen die voorhanden zijn met creatief vernuft en improvisatievermogen objecten worden gemaakt.

Afbeelding