Afbeelding
Foto: Jeroen van de Sande

Update Rooise huisartsen: nadenken over behandelwensen

Gezondheid Coronavirus

Sint-Oedenrode - Iedereen kent wel iemand die het coronavirus onder de leden heeft (gehad) of kent zelfs iemand die er aan is overleden. De druk op de ziekenhuizen is groot. Het aantal ernstig zieke mensen blijft groeien. De capaciteit van de intensive care bedden is nu gelukkig nog voldoende, maar doordat opnames erg lang duren moet de komende 2-3 weken blijken of dat zo blijft. 

Het is heel erg belangrijk dat iedereen de juiste zorg op de juiste plaats krijgt. Daarom is het erg belangrijk dat personen met een zwakke gezondheid er over nadenken en met hun familie over praten wat hun wensen zijn ten aanzien van behandeling als ze getroffen zouden worden door corona. De ervaring leert dat kwetsbare mensen als ze door corona getroffen worden snel in conditie inleveren waardoor op dat moment een gesprek hierover niet meer goed mogelijk is.

Bij een zwakke gezondheid heeft u meer kans om erg ziek te worden of te overlijden door besmetting met het coronavirus. Een zwakke gezondheid kan komen door bijvoorbeeld hartproblemen, een longziekte, kanker, dementie of ouderdomsklachten. Leeftijd speelt dus niet per definitie een rol. Het nadenken, bespreken en opschrijven van uw wensen is niet gemakkelijk. Er is op www.thuisarts.nl een keuzehulp ontwikkeld om u te steunen bij de beslissing over uw wensen bij het krijgen van het coronavirus. U kunt kijken bij het onderwerp: ‘Ik heb een zwakke gezondheid en denk na over een behandeling bij corona’.
Als uw huisarts denkt dat u corona heeft, bespreekt zij/hij met u de mogelijkheden en de voor- en nadelen van de opties waar behandeling plaats kan vinden en bekijkt met u samen welke situatie het beste bij u past. Er is behandeling thuis, in het ziekenhuis of bijvoorbeeld in een verpleeghuis of hospice mogelijk.

Behandeling in het ziekenhuis:
-Hier zijn artsen en verpleegkundigen die voor u zorgen. Sommige mensen krijgen medicijnen tegen corona. Maar het is niet bewezen dat deze echt werken. Uw eigen afweer moet het coronavirus uiteindelijk opruimen.
-Als het nodig is, kunt u opgenomen worden op de intensive care (IC). Daar kunt u beademd worden. Dit duurt vaak weken. Tijdens beademing wordt u in slaap gehouden met medicijnen.
Uiteindelijk beslist altijd de specialist in het ziekenhuis of beademen in uw situatie kan. Dit heeft alleen zin als u kans heeft om deze behandeling te doorstaan.
Ook met beademing op de intensive care blijft de kans op overlijden heel groot voor mensen met een zwakke gezondheid en duurt het herstel lang, wel tot een jaar.
-In het ziekenhuis kunt u meestal geen bezoek krijgen als u corona heeft. Vanaf het moment dat u opgenomen wordt, mag er geen naaste meer bij u zijn. Dit is voor de meeste mensen heel moeilijk en naar. Soms mag er 1 naaste bij u als u bijna zult te komen overlijden.

Thuis zijn deze behandelingen mogelijk:
-Medicijnen, zoals antibiotica tegen bacteriën.
-Behandeling van uw klachten, zoals pijn en benauwdheid met medicatie. Soms kan er ook zuurstof gegeven worden. Als dit niet genoeg helpt en uw conditie gaat snel achteruit, kan de huisarts u een medicijn geven waardoor u in een soort slaap komt (palliatieve sedatie). Hierdoor heeft u geen last meer van de pijn of benauwdheid.
-Thuis mag er iemand bij u zijn en kan er meestal thuiszorg komen om u en uw naasten te helpen bij de verzorging.
-Er is voor mensen met een zwakke gezondheid kans dat u overlijdt door het virus. Veel mensen zijn dan liever thuis dan in het ziekenhuis.
-Als u thuis niet verzorgd kunt worden, is opname in bijvoorbeeld een verpleeghuis of hospice mogelijk. Daar kunt u dezelfde behandelingen als thuis krijgen maar met extra toezicht van verplegend personeel. Indien u uw wensen hierover wilt bespreken met uw huisarts, kunt u hiervoor telefonisch contact opnemen.

Tot slot: 
We vinden het als huisartsengroep Sint-Oedenrode belangrijk om te benadrukken dat we gewoon bereikbaar zijn voor andere urgente klachten zoals bijvoorbeeld pijn op de borst, klachten passend bij een herseninfarct, ongevallen, etc. Twijfelt u of dat uw klacht gezien moet worden op het spreekuur? Neemt u dan contact op met de assistente van uw huisarts, zij is opgeleid om dat te beoordelen.

Als laatste willen wij iedereen bedanken voor alle begrip en succeswensen die wij ontvangen. Momenteel hebben we een andere werkwijze dan dat u van ons gewend bent. Laagdrempeligheid en persoonlijk contact maken plaats voor veiligheid en efficiëntie. Wij werken samen met alle huisartsen binnen Sint-Oedenrode om de zorg goed te kunnen organiseren én dat zo te kunnen houden de komende periode.