Het aantal nieuwe ziekenhuisopnamen vanuit Meierijstad neemt de laatste dagen gestaag af
Het aantal nieuwe ziekenhuisopnamen vanuit Meierijstad neemt de laatste dagen gestaag af (Bron: RIVM/ESRI)

Al enkele dagen minder sombere coronacijfers Meierijstad

Roois nieuws

Sint-Oedenrode – Zou het zonnige en warme weer van de afgelopen dagen een positieve invloed hebben op het aantal nieuwe coronabesmettingen in Meierijstad? Hebben we de ‘piek’, waar de deskundigen het al weken over hebben, achter ons? Uit de cijfers die het RIVM zondagmiddag presenteerde, kan voorzichtig hoop worden geput. Maar we mogen niet te vroeg juichen, want de afgelopen weken bleek dat op de maandag elke keer een administratieve inhaalslag werd gemaakt.

Ondanks dat Meierijstad inmiddels landelijk een gedeelde derde plaats met Tilburg heeft in de lijst met ziekenhuisopnames, daalt het aantal nieuwe patiënten in de ziekenhuizen vanuit Meierijstad dagelijks. Woensdag verbleven er 112 inwoners van Meierijstad met een coronabesmetting in het ziekenhuis. Dat waren er 15 meer dan een dag eerder. Daarna nam het aantal nieuwe patiënten uit onze gemeente in de ziekenhuizen elke dag minder snel toe. Donderdag kwamen er nog twaalf nieuwe patiënten bij, op vrijdag waren er dat tien, gisteren acht en uit de cijfers die het RIVM vandaag publiceerde bleken er ‘maar’ twee opnames meer dan op zaterdag te zijn.

Dat het aantal nieuwe opnames sterk terugloopt is goed nieuws. Toch moeten we bij deze cijfers wel enkele voetnoten plaatsen. Omdat het RIVM zeer terughoudend is met de publicatie van haar cijfers weten we bijvoorbeeld niet of er mensen uit het ziekenhuis zijn ontslagen of erger daar zijn overleden. Zonder deze cijfers, moeten we dan ook rekening houden met een grotere toename van het aantal ziekenhuis opnamen, dan dat de cijfers van het RIVM zeggen.

Maar al met al geven de cijfers die we over Meierijstad kunnen achterhalen, toch wel enige opluchting. Zeker als we op een dag als vandaag met veel zon en hoge temperaturen zien dat mensen zich aan de regels houden. Hopelijk kunnen we dan ook in de komende dagen opnieuw geruststellende cijfers verwachten uit Bilthoven.