Meierijstad kent een hoog aantal in het ziekenhuis opgenomen inwoners vanwege het coronavirus
Meierijstad kent een hoog aantal in het ziekenhuis opgenomen inwoners vanwege het coronavirus Bron:RIVM / ESRI

134 Meierijstedelingen in het ziekenhuis door corona

Roois nieuws Coronavirus

Sint-Oedenrode – Het RIVM maakt sinds 30 maart geen exacte cijfers meer bekend over het aantal bevestigde besmettingen per gemeente. Wel geeft het Rijksinstituut dagelijks cijfers over het aantal mensen dat per gemeente in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest.

In dat overzicht staat onze gemeente op een ondankbare vierde landelijke plaats. Alleen grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Tilburg kennen nog meer inwoners die vanwege een coronabesmetting in het ziekenhuis opgenomen moesten worden. Hoewel Meierijstad in absolute getallen landelijk op een vierde plaatst staat, is een groot deel van onze buurgemeenten relatief nog zwaarder getroffen. Zo is het aantal besmettingen per 1000 inwoners in Bernheze (2,18), Uden (1,90), Boekel (2,50), en Gemert-Bakel (1,92) nog veel dramatischer dan in Meierijstad (1,65). De Noord-Limburgse gemeente Peel en Maas is met 2,70 besmettingen per 1000 inwoners landelijk het zwaarst getroffen.

Het RIVM maakt niet meer exact per gemeente het aantal besmettingen bekend. Toch valt uit de dagelijkse rapportage van dat instituut wel op te maken dat ook het aantal besmettingen in onze gemeente nog steeds zeer hoog is. Voor Meierijstad en een aanzienlijk deel van haar buurgemeenten ligt het relatieve aantal besmettingen hoger dan 3,00 tot 6,25 per 1000 inwoners. Dit betekent voor onze gemeente dat het geregistreerde aantal besmettingen 245 tot 505 bedraagt.

Gelukkig lijkt er wel een beetje licht aan de horizon te gloren. Hoewel optimisme niet te vroeg moet worden geuit, lijkt de stijging van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen iets langzamer te stijgen. Hopelijk is dat de eerste aanzet naar een daling van het aantal besmette en zieke mensen in onze gemeente en de regio.

Ook het aantal besmettingen is nog steeds extreem hoog in de regio.