Afbeelding

Fietsen is gezond: ontdek deze leuke fietsroutes in de omgeving!

Ingezonden Ingezonden

Fietsen is leuk, gezond en je komt ermee van a naar b. Nederland is ook echt een fietsland met prachtige fietsroutes die je kunt rijden om naar jouw werk te gaan, vrienden / familie te bezoeken of leuke nieuwe plekjes te ontdekken. Onze infrastructuur zit vol met pareltjes die voor veel mensen nog onbekend zijn …maar die je zeker wilt ontdekken.

Weg aan je in dit artikel in het kort even uitleggen, waarom fietsen zo goed voor je is. En gaan dan snel over op een aantal spannende fietsroutes die je zeker een keertje wilt proberen.

Let’s get started!

Waarom is fietsen zo gezond voor je?
Fietsen is eigenlijk een vorm van sport, waarmee je met name benen goed aanpakt. Je krijgt er sterkere bovenbenen, hamstrings en kuiten van. We praten hier voer normale fietsen die je kunt instellen op verschillende versnellingen (elektrische fietsen zijn ook gezond, maar wanneer ze vaak aan staan zijn de inspanningen die je verricht logischerwijs lichter).

Je bouwt er ook meer conditie en uithoudingsvermogen meer op, wanneer je competitief aan het rijden bent maar ook tijdens het toeren. En kunt dit opvoeren door elke keer langere routes te rijden of intensiteit te verhogen. Het is ook goed om je vetverbranding te verhogen en zorgt vrijwel nooit voor blessures (door de vrij natuurlijke bewegingen die je maakt op een fiets).

Stap dus wat vaker op de fiets en geniet van je ritjes: ben je een beginnende fietser, iemand die naast buiten fietsen ook soms thuis een paar fietssessies wilt uitvoeren of wilt fietsen tijdens het oppassen van je kinderen? Hiervoor zijn ook enkele oplossingen te bedenken, zoals bv. hometrainers , spinningfietsen of zelfs (professionele) fietstrainers.

Mooie fietsroutes die je zeker wilt rijden
En dan is het nu tijd om een aantal prachtige fietsroutes te ontdekken, ben je er klaar voor?

Prachtig toeren door de Oisterwijkse Bossen

De eerste wonderbaarlijke route ligt in hartje Brabant, namelijk de Oisterwijkse bossen en vennen waar je werkelijk door prachtige bossen kunt toeren op de fiets. Het grenst overigens ook nog aan een ander mooi natuurgebied namelijk die de naam Kampina draagt. Je kunt deze 2 gebieden dus ook heel leuk combineren met elkaar om geweldige fietsroutes te rijden. Het is zeker een route van 30 – 35 kilometer lang, dus beginners kunnen hun borst nat maken. Maar het is een leuke, lange rit die voor iedereen leuk en interessant is. Je rijd door (zoals de naam al een beetje verklapt) prachtige “vennen” rijke gebieden met sprookjesachtige begroeiing en veel vogelsoorten die er vliegen, leven en broeden. We raden deze fietsroute dan ook zeker aan voor iedereen!

Heerlijke trappen door de Maasuiterwaarden
Je kunt met deze route op een unieke manier rivier de Maas ontdekken. Het is een route met eveneens veel verschillende soorten begroeiing en tal van vogelsoorten. Ben je dus een vogelliefhebber, is dit een geweldige route voor jou! Het is een route van zo’n 70 kilometer waar je dus lang van kunt genieten. Je komt tijdens de route ook voor een groot gedeelte langs de Maasdijk. En rijd ook langs verschillende mooie punten. Om je een kleine “spoiler” te geven kom je langs een wiel, een ronde waterplas die het gevolg is van een dijkdoorbraak en waar prachtige knotwilgen langs groeien. Je zal tijdens deze route ook over een pondje gaan, neem dus wat kleingeld mee.

Geniet van de Loonse en Drunense duinen
De route is 43 kilometer lang en echt een pareltje, waarvan het beheer onder de verantwoordelijkheid valt van de stichting Natuurmonumenten. Ze hebben er ook prachtige wandelroutes uitgezet. Dit stukje natuurgebied is werkelijk uniek en hoe vaak je er ook komt …je zal er nooit genoeg van krijgen! Het leuke aan deze route is ook dat je tijdens de route langs allerlei rustpunten en boerderijen komt, waar je streekproducten rechtstreeks van het land kunt kopen. Je zal verliefd worden op deze route en deze route geeft met wat extra charme net wat meer romantiek. De route begint bij de “Rustende Jager” in Biezenmortel, een leuke brasserie waar je vooraf even wat kunt eten en drinken …zodat je voldoende kracht en energie hebt om de hele route uit te fietsen.

De liberation fietsroutes is ook een aanrader
De liberation route is echt iets voor mensen die van geschiedenis houden. En deze fietsroute staat geheel in het teken van de tweede wereldoorlog. Je rijdt door Overloon, Holthees, Vierlingsbeek en Stevensbeek. Tijdens de route kom je langs allerlei punten waar je meer kunt leren over de tweede wereldoorlog en wat deze heeft betekent voor de provincie. Tijdens deze route volg je namelijk het pad dat de geallieerden hebben genomen tijdens de bevrijding van Nederland en de rest van Europa. Je fiets dus in feite door de voetsporen van de bevrijders! Op maar liefst 75 plekken in de omgeving liggen de zogenaamde luisterkeien. Ze zijn voorzien van een QR-code, en wanneer je die scant kun je op jouw telefoon luisteren naar verhalen die zich in de tweede wereldoorlog hebben afgespeeld in deze omgeving. Het is dus niet alleen een bijzonder mooie fietsroute, maar ook ontzettend leerzaam en interessant.

Fietsen met geloof
De laatste fietsroute uit een reeks van 5 toproutes, is die door het stukje katholieke geschiedenis van de omgeving. Ook weer een ideale route voor geschiedenisliefhebbers, maar ook zeker voor gelovige mensen die er meer over willen ontdekken. Je fiets langs verschillende kerken zoals de Sint Luciakerk in Ravenstein, de enige katholieke kerk in Nederland die in barokstijl is gebouwd. Een bijzonder bouwwerk dat al sinds 1735 bestaat. Er zijn ook een aantal kloosters waar je langs komt, zoals het klooster “Bethlehem” in haren …een mooie en bijzonder route dus.

Start vandaag nog met fietsen!
Heb je al zin gekregen om deze fietsroutes te ontdekken, stap dan gelijk op de fiets en begin vandaag nog met je spannende fietsavonturen …enjoy.