Afbeelding
Foto: Jeroen van de Sande

MooiRooi op Telegraaf.nl: "Normaal roept iedereen hier ’hoi’ naar elkaar"

Ingezonden Ingezonden

Sint-Oedenrode - De redactie van DeMooiRooiKrant maakt net als iedereen bizarre en pijnlijke momenten mee in deze tijd van coronaslachtoffers. Zo telt het huis-aan-huisblad deze week maar liefst vijf volle rouwpagina's. Een schrikbarend hoog aantal. Ook De Telegraaf kreeg er lucht van en de landelijke krant maakte er een item over. Klik hier om het te lezen. 

Voor degene die niet achter de betaalmuur van De Telegraaf kunnen of willen komen, staat hieronder het hele artikel uitgeschreven. 

Eindredacteur MooiRooikrant staat versteld
Vijf pagina’s rouwadvertenties in lokale krant Brabant: ’Ieder uur een telefoontje’

Door RON VAN KUIJK

SINT-OEDENRODE -Het Brabantse dorp Sint-Oedenrode wordt keihard getroffen door het coronavirus. Bij de lokale MooiRooikrant merken ze dat aan het ongebruikelijk hoge aantal pagina’s rouwadvertenties. Dat zijn er deze week liefst vijf: „ Zeker twee-derde als gevolg van corona.”

Mede-eigenaar en eindredacteur Jeroen van de Sande (38) van de MooiRooikrant staat versteld: „Vorige week hadden we al twee pagina’s met rouwadvertenties. We wisten wel dat er nog een aantal mensen in het ziekenhuis lag, maar de teller loopt nu wel heel hard omhoog. De afgelopen dagen komt er bijna ieder uur wel een rouwbericht bij ons binnen. We zaten dinsdagmiddag al op zo’n zeventien rouwadvertenties. Zeker twee-derde als gevolg van corona. En dat in een dorp met 18.000 inwoners. Echt heel confronterend.”

"Maar”, zegt Van de Sande: „We moeten ook professioneel zijn. Het blijft echter heel triest. Het zijn als het ware Bergamo-toestanden in het klein. Ik zag laatst een item op tv over een Italiaanse krant die tien bladzijden had met honderden overlijdensberichtjes. Dat is hier gelukkig niet het geval. Maar vijf rouwpagina’s is echt bizar.”

’Schrijnend’
Van de Sande ziet aan de teksten die worden aangeleverd vaak al snel dat het om corona gaat. „Schrijnend. Echt. Zo was er een man die zijn vrouw verloor aan corona maar zelf niet naar de uitvaart kon omdat hij binnen moest blijven. Toen kwam de rouwstoet langs zijn huis gereden en kon hij alleen zo afscheid nemen.” Ook redactioneel besteedt de MooiRooikrant veel aandacht aan de coronacrisis: „We brengen de trieste berichten, maar proberen ook de andere kant te laten zien. Want er zijn bijvoorbeeld ook veel hartverwarmende initiatieven die nu loskomen. En daarnaast brengen we ook gewone verhalen, bedoeld om de gedachten te verzetten.”

Betrokken
De reacties vanuit de gemeenschap richting de makers van de MooiRooikrant zijn dezer dagen meer betrokken dan ooit. „De deuren zijn hier al twee weken dicht, maar we krijgen heel veel post, telefoontjes, appjes en mailtjes van mensen uit het dorp. De website wordt ook extra veel bezocht.” Van de Sande realiseert zich dat de dorpsbewoners erg gaan schrikken als onze krant dinsdagavond online komt of woensdag bij ze op de deurmat valt. „Want zoveel doden in korte tijd: dat is echt verschrikkelijk. We zitten hier in de gemeente Meijerijstad ook met andere plaatsen die zwaar getroffen zijn door corona zoals Erp en Boekel. Een verklaring is er niet, maar het lijkt hier wel het epicentrum van de uitbraak. We dachten in Sint Oedenrode eerst nog dat we de dans enigszins zouden ontspringen, maar ook hier gaat het virus nu heel hard rond.”

Wrang
Nu veel adverteerders hun zaak gesloten hebben, lopen de advertentie-inkomsten ook bij de MooiRooikrant terug. „Het wrange is dat de vele overlijdensadvertenties de schade nog wat beperken. De vraag is hoe lang deze situatie nog gaat duren. Maar voorlopig komen we de tijd wel door.” Ondertussen blijft op de redactie de telefoon rinkelen en de mailbox vollopen. Van de Sande zucht: „We houden ons hart vast. Misschien hebben we volgende week wel zes pagina’s met overlijdensberichten. Het ergste is nog niet voorbij, vrees ik. Op straat merk je dat ook. Normaal roept iedereen hier ’hoi’ naar elkaar, maar nu is de sfeer gelaten en de mensen zijn schuchter. Nee, de angst zit er goed in.”