Afbeelding
Foto: Kim Schepens

Gesloten scholen is voor kwetsbare kinderen een ramp

Onderwijs Coronavirus

Sint-Oedenrode / Arnhem - Het coronavirus heeft voor iedereen invloed op het dagelijkse leven. Kinderen mogen niet naar school, ouders werken zoveel als mogelijk van huis uit en op straat moeten we tenminste anderhalve meter afstand houden van elkaar. Iets dat we in onze vrije samenleving helemaal niet kennen, maar nu is het even nodig om een onzichtbare indringer te verslaan. Iedereen heeft daar op de een of andere manier in meer of mindere mate last van. Als eerste natuurlijk de mensen die door het virus ziek worden en er zelfs aan overlijden en hun families. Maar ook is er veel verborgen ellende, bijvoorbeeld bij kwetsbare kinderen voor wie school een vluchtplaats is om even niet thuis te hoeven zijn.

Mario Lamers, in Sint-Oedenrode vooral bekend van het Theaterkoor, is directeur-bestuurder van SPA/SPO in Arnhem en Overbetuwe. Hij krijgt in zijn werk dagelijks te maken met kwetsbare kinderen in kwetsbare opvoedsituaties. DeMooiRooiKrant sprak met hem over de problemen, waar in deze tijden vooral kwetsbare kinderen mee te maken krijgen.

Kunt u in het kort zeggen wie u bent en wat uw rol in de jeugdzorg is?
“Ik geef leiding aan SPA/SPO, een welzijnsorganisatie die op 50 locaties in de gemeenten Arnhem en Overbetuwe educatieve leer- en speelcentra exploiteert. In normale tijden bieden wij ontwikkelingsgericht peuterspeelzaalwerk, voorschoolse educatie en (in beperkte mate) buitenschoolse opvang voor ca. 1400 jonge kinderen. Er werken ca. 160 mensen bij ons. We hebben in de regio Arnhem te maken met heel veel kwetsbare kinderen, kinderen met een ‘rugzakje’ en kinderen die opgroeien in gespannen opvoedsituaties. De ondersteuning van ouders is een belangrijk deel van ons werk.”

In het journaal horen we regelmatig in de marges van het ‘grote’ nieuws over het coronavirus over bijkomende ellende. In normale situaties wensen veel kinderen dat de school voor een paar dagen gesloten wordt. Maar nu de scholen al meer dan twee weken gesloten zijn, wensen veel kinderen dat de scholen weer open gaan. Voor een kleine groep kinderen is school, zo horen we in het journaal, zelfs een vluchtoord om thuis weg te zijn omdat ze door hun ouders worden mishandeld. Herkent u deze verhalen of zijn het uitzonderingen?

“Dit zijn zeker geen uitzonderingen. Alle scholen en kinderopvangorganisaties zijn gesloten. Onze locaties zijn in principe ook gesloten. We bieden alleen noodopvang voor kinderen van ouders in vitale beroepen.”

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant