Thijs van Zutphen
Thijs van Zutphen Foto: Jos van Nunen

Thijs van Zutphen is even de gemeenteraad zelf

Politiek Politiek Meierijstad

Sint-Oedenrode – Het zijn vreemde tijden, en dit jaar wordt er aan de lopende band geschiedenis geschreven. Zo ook op 8 april aanstaande, bij de gemeenteraadsvergadering. Volgens de wet moeten de raadsleden daarvoor fysiek bij elkaar komen. Thorbecke, De grondlegger van het parlementarisme, kende in de negentiende eeuw ongetwijfeld het bestaan van pandemieën maar het online vergaderen heeft hij niet meer mee mogen maken. Een noodwet is in de maak maar zo lang die nog niet van kracht is, moet er worden geïmproviseerd. Dat gaat nu gebeuren: Thijs van Zutphen van Lijst Blanco, het jongste gemeenteraadslid van Meierijstad, is op die donderdagavond de gemeenteraad in persoon. Als enige.

Omdat het zogeheten ‘quorum’ – de meerderheid – niet aanwezig is, wordt de raadsvergadering meteen beëindigd. Een formaliteit, maar dat schrijft de wet nu eenmaal voor. Meteen daarna opent burgemeester Kees van Rooij een nieuwe raadsvergadering, met maar één lid, en die mag dan wél stemmen. 

Van Zutphen: “Dat hebben we donderdag besproken in de agendacommissie. Daar stelde iemand voor om het jongste gemeenteraadslid als volksvertegenwoordiger aanwezig te laten zijn. ‘Prima’ zei ik meteen.”

Het gaat overigens alleen over de agendapunten waar geen discussie meer over is, de zogeheten ‘hamerstukken’. Onderwerpen waarover debat moet worden gevoerd komen aan de orde als er weer fysiek vergaderd kan worden. Het is nog zeer de vraag of de noodwet voor die laatste óók een mogelijkheid gaat bieden.