Afbeelding

Is minder vlees eten een goed idee?

Ingezonden Ingezonden

Minder vlees eten, steeds meer mensen kiezen daarvoor. Het is beter voor het milieu, dierenwelzijn en het levert gezondheidsvoordelen op. Maar ook nadelen. Hoe het precies zit lees je hier. 

Remt ontstekingen
Wanneer je rood vlees eet heb je meer kans op ontstekingen. Dat betekent dat je meer kans hebt op auto-immuunziekten, diabetes en beroertes. Groente en fruit staan juist bekend om het feit dat ze ontstekingsremmend werken. In dit opzicht is het dus beter om vlees te laten staan.

Minder risico op kanker
Volgens wetenschappers van de Universiteit van Oxford heb je door het eten van rood en bewerkt vlees vijftig procent meer kans op darmkanker. Dat is nogal wat. Ook de Gezondheidsraad rapporteert dat het eten van rood en bewerkt vlees de kans op darmkanker vergroot. Het is goed om te bedenken dat het krijgen van kanker afhangt van allerlei factoren zoals erfelijkheid en het wel of niet roken. Daarnaast speelt alcohol een rol. Overweeg je om een wijnklimaatkast aan te schaffen of ga je een wijnkast kopen zorg er dan voor dat je niet overmatig gaat drinken. Studies wijzen uit dat je door alcohol bijvoorbeeld meer kans op borstkanker hebt. 

Beter voor je darmen
Wist je dat in je darmstelsel meer dan honderden bacteriën wonen? Ze zijn bovendien nuttig, want ze zorgen voor een goede spijsvertering. Een gezonde darmflora is belangrijk voor je immuunsysteem en hersenen. Vervang je vlees door een vegetarisch voedingssysteem dan heeft dit een positief effect op je darmflora. De vezels zorgen er namelijk voor dat gezonde bacteriën groeien.