Deze foto is gemaakt toen we nog bij elkaar mochten zitten. Marleen is de middelste dame op de foto.
Deze foto is gemaakt toen we nog bij elkaar mochten zitten. Marleen is de middelste dame op de foto.

“Zorg voor elkaar en blijf rustig”

Human Interest Human interest Coronavirus

Sint-Oedenrode – Hoe kom jij deze tijd door? Dat is de naam van deze rubriek die MooiRooi in het leven heeft geroepen. Werk jij dagelijks in de zorg? Doe je vrijwilligerswerk? Blijf je zoveel mogelijk thuis of vul jij je dagen op een andere manier? De eerste inzending van deze rubriek kregen we van Marleen Rovers. Wil jij ook je verhaal kwijt? Stuur dan je tekst met foto naar redactie@demooirooikrant.nl.

Ik wil graag een reactie geven op hoe ik deze tijd door kom. De foto is van een tijdje geleden, toen we nog wel dicht bij elkaar mochten zitten. Het lijkt wel een rampenfilm, maar wel een waar mensen verschillend over de "ramp" denken. Aan de ene kant staan de mensen die goed meewerken met het advies van het RIVM. Aan de andere kant de mensen die denken "het zal allemaal wel meevallen."
Ik werk als apothekersassistente in de ziekenhuisapotheek van het Máxima MC. Wat me daar als eerste opvalt zijn de lege gangen. Het lijkt de stilte voor een storm. Iedereen die het ziekenhuis binnenkomt (ook de bezoekers), wordt gevraagd of ze klachten hebben, die kunnen duiden op het beruchte coronavirus. Afdelingen worden omgebouwd om zoveel mogelijk patiënten op te kunnen nemen, die hier mee te kampen hebben. Ook zijn er nieuwe ic-kamers ingericht. Alle geplande afspraken, die kunnen wachten, worden verzet. Het is een hele onderneming voor het ziekenhuis en vraagt veel van de medewerkers en het bestuur.
Wanneer ik thuis ben, besteed ik mijn tijd aan het "onderwijzen" van mijn kinderen. En het ervoor zorgen dat we zo gezond mogelijk kunnen blijven om deze crisis zo goed mogelijk door te kunnen komen. Dit betekent ook zorgen dat we zo gezond mogelijk te eten krijgen. Daarom heb ik me in het weekend behoorlijk geërgerd aan het, misschien wel begrijpelijke, maar onnodige gehamster van de medemens. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een grote groep mensen achter het net vist, omdat er bijna geen vers eten meer in de schappen lag.
Ook verbaas ik me erover dat er nog veel mensen toch nog erg dicht op elkaar verblijven in bijvoorbeeld de speeltuin van het park de Kienehoef. Dit is volgens mij niet de bedoeling en is ook niet het idee van 'social distancing'. Dat je er even uit wil, is erg begrijpelijk, zeker met dit mooie weer. Maar blijft dan op minimaal 1,5 meter afstand. En als je verkoudheidsproblemen hebt, blijf dan toch even binnen. Niet voor jezelf, maar voor de risicogroepen.
Als we ons met z'n allen houden aan het advies van het RIVM, dan kunnen we hopelijk in de zomer weer lekker genieten van alle sociale contacten. Wat ik wel erg mooi vind om te zien, dat bij veel mensen ook het gevoel naar boven komt, dat we voor elkaar willen zorgen. Ik heb al een aantal mooie initiatieven gezien. Daar word ik dan weer blij van. Zorg voor elkaar en blijf rustig, dat is het enige wat we nu kunnen doen.

Marleen Rovers