Marieke (l) en Suzan nemen nog meer kaarten in ontvangst.
Marieke (l) en Suzan nemen nog meer kaarten in ontvangst. Foto: Nienke Habraken

Kaarten en tekeningen voor ouderen stromen binnen

Human Interest Coronavirus

Sint-Oedenrode - Suzan Heijmans, medewerker bij Odendael, deelde op haar Facebook een bericht met de oproep of mensen tekeningen en kaarten willen sturen naar de inwoners van Odendael om ze een hart onder de riem te steken. Hier is massaal op gereageerd en de tekeningen en kaarten stromen binnen. Volgens Heijmans brengt het coronavirus niet alleen negatieve effecten met zich mee. 

In Odendael is het rustig. Heijmans vertelt dat het voor de bewoners gek is dat ze niet naar buiten mogen, maar dat er geen paniek is. “Die paniek is nergens voor nodig, want wij hebben nog geen coronapatiënten”, vertelt ze. De ouderen zijn nuchter en hebben geen paniek, maar ze zijn zich wel bewust van de situatie. Volgens de verpleegkundige brengt de hele situatie ook positieve dingen met zich mee. “Ik vind het ook echt iets moois. Mensen die normaal op hun kamer blijven, komen nu van hun kamer af. Ze zoeken elkaar op om hun verhaal kwijt te kunnen, want bij familie kunnen ze dat nu alleen telefonisch.”
Een van de maatregelen is dat de ouderen geen bezoek mogen ontvangen. De medewerkers van Odendael krijgen vooral vragen over wie de boodschappen doet en wie de was. “Dat transport is er nog steeds. Mensen kunnen de spullen bij de ingang afgeven, wij pakken het over en brengen het naar de bewoners. Of we lopen met ze mee naar beneden, zodat ze de familieleden nog wel gedag kunnen zwaaien.” Voor de rest is het leven voor de bewoners niet anders. De activiteiten gaan nog steeds door alleen in kleinere groepen en met gepaste afstand.

Marieke Heesakkers deelde de oproep van haar collega en zo ging het balletje rollen. Heijmans: “De kinderen zitten thuis en hebben meer tijd dan anders. Het is gewoon een heel kwetsbare groep die hier woont. Ik vind het prachtig dat mensen ze een hart onder de riem willen steken.” De bewoners hebben allemaal al een kaartje ontvangen in de bus. Er was namelijk zoveel binnengekomen dat ze elke bewoner een persoonlijk kaartje konden geven. De tekeningen en kaarten helpen de bewoners ook om van de kamers te komen. Heijmans vertelt verder. “We hebben ze aan de balustrade gehangen. Nu lopen ze daar allemaal voorbij om van de mooie tekeningen te genieten.”

Heesakkers vult haar collega aan. “De ouderen reageren ontzettend enthousiast. Soms is het zelfs huilen. Ze vragen zich zelfs af waarom zij het krijgen en niet wij – de medewerkers.” Maar de dames hoeven zelf geen actie voor het personeel. Zoals ze zelf zeggen hebben ze gekozen om in de zorg te werken. Heesakkers: “Dit hoort er bij. Op zulke momenten spreekt je zorghart. Wij en onze collega’s willen de mensen zo goed mogelijk verzorgen en helpen.” Iedereen kan kaarten en tekeningen in de speciale brievenbus doen voor de hoofdingang van Odendael. “Zolang deze situatie nog is, is alles welkom.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding