Afbeelding
Foto: Jelle vd Brand

Een volgende klap voor de horeca

Zakelijk Coronavirus

Sint-Oedenrode – Houdt het voor de horeca dan nooit op zou je zeggen? Natuurlijk, iedereen heeft te lijden onder de coronacrisis, maar voor de horeca is het de zoveelste klap in de afgelopen tien jaar. Nog voor het weekend stuurde Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Meierijstad een brandbrief naar het college van B & W. Daarin een schreeuw om hulp. “Dat we die brief nu al hebben gestuurd, zegt genoeg over de staat van de horeca in het algemeen”, zegt Marco Thijssen, bestuurslid van KHN Meierijstad.

Thijssen is zelf eigenaar van De Vresselse Hut, het bekende zalencentrum met kegelbaan in Sint-Oedenrode dat dit jaar vijftig jaar bestaat. Hij somt de tegenslagen op van de laatste jaren: de kredietcrisis, het rookverbod, inrichten van rookruimtes, ophogen van minimale alcoholleeftijd naar 18 jaar, pensioenkorting en algemene lastenverzwaring. Daar komt nu dus de coronacrisis bovenop. De komende drie weken moeten horecazaken sowieso gesloten blijven. Misschien duurt dat zelfs nog langer.

In de brief staat geschetst in welke situatie de hotels, restaurants en cafés vóór dit weekend zaten met een geschat omzetverlies in de maand maart van 33%. “Dat ligt in werkelijkheid veel hoger”, weet Thijssen zeker. “Als ik alleen al naar ons zelf kijk. Voor de komende weken is alles afgezegd. We hebben een omzetdaling van 99%. Ik verwacht dat door deze crisis ook veel andere horecabedrijven het water tot aan de lippen komt te staan.” KHN afdeling Meierijstad geeft het in schrijven een aantal suggesties. Zo vraagt het om uitstel, spreiding of verlaging van gemeentelijke belastingen, zoals toeristenbelasting, OZB, precario, rioolheffing en afvalheffing. Wordt de optie aangekaart om huur te verlagen of later te betalen in samenwerking met gemeente en vasthoudeigenaren en wordt er geopperd om een nood- of stimuleringsfonds op te richten. 

Na het besluit van de regering om alle horeca vanaf zondagavond 18.00 uur te sluiten tot minimaal 6 april, kwam niet snel daarna een landelijke noodkreet van hotels, restaurants en cafés. Koninklijke Horeca Nederland wil dat de overheid de horeca die moet sluiten, bijstaat met minimaal 5,1 miljard euro, zo stond zondagavond te lezen op landelijke mediasites. KHN vraagt daarin ook om verschillende maatregelen, zoals snelle en toegankelijke werktijdverkortingsregeling en het borgen van de inkomens van ondernemers door onder meer uitstel van (voorlopige) aanslagen inkomstenbelasting. Daarnaast vraagt het KHN dat de eet- en drinkgelegenheden uitstel krijgen van btw-afdrachten, renteloze overbruggingskredieten krijgen, uitstel of (tijdelijke) ontheffing krijgen voor het betalen van belastingen. Ook hoopt de horeca-organisatie dat private noodfondsen, zoals die van brouwerijen en andere leveranciers, fiscaal vriendelijk worden behandeld.