Jan Kemps op een voor hem vertrouwde plek.
Jan Kemps op een voor hem vertrouwde plek. Foto: Jeroen van de Sande

Kemps’ voornaamste doel is bouwen

Sport Sport

Sint-Oedenrode - Het is rustig op de velden. Ook hockeyclub MHC Sint-Oedenrode staat stil. Het brein van Jan Kemps niet. De hoofdcoach van dames 1 denkt in hockey. In trainingsvormen, in tactieken en in doelpunten. Nu de corona zorgt voor minimaal drie weken pauze, duiken we met de trainer de dug-out in voor een reflecterend interview. Zo draait het huidige seizoen als een gesmeerde ketting en wij zijn benieuwd hoe dat komt. 

Je bent onlangs kampioen geworden in de zaal. Train je daar apart voor?
“We zijn dit jaar ongeslagen zaalkampioen geworden in de 1e klasse met bijna het dubbele aantal punten ten opzichte van de nummer twee. Dat is een bijzondere prestatie die door ons team van jonge speelsters is geleverd. Zaalhockey is snel, technisch en tactisch. Om sterk en goed te kunnen hockeyen is trainen en vooral het spelen van oefenwedstrijden zeer belangrijk. Omdat iedereen kampt met beperkte mogelijkheden om binnen te trainen, wordt er meestal één keer in de week 1,5 uur getraind of worden oefenwedstrijden gespeeld. Dat is een groot verschil met buiten, waar we op dinsdag 2,5 uur en op vrijdag 1,5 uur trainen. Het is erg belangrijk om veel te oefenen om zo de juiste zaaltactieken bij het team ingeslepen te krijgen.”

Wat is het verschil met veldhockey?
“Er zit een groot verschil tussen de zaal en het veld. Veldhockey wordt 11 tegen 11 gespeeld, zaalhockey 6 tegen 6. Het veld in de zaal is kleiner, de sticks zijn anders en het gaat erg snel. Er worden andere technieken gevraagd in de zaal ten opzichte van buiten en de regels zijn anders (de bal mag bijvoorbeeld niet hoog). De snelheid van handelen ligt ook wat hoger in de zaal. Dat moet ook, want door het kleine veld krijg je sneller druk van een tegenstander. Door de kleinere ruimte ten opzichte van buiten, moet je in de zaal verdedigend en aanvallend spel tactisch nog beter op elkaar afstemmen. Het mooie is dat het hogere tempo wat in de zaal wordt gespeeld, ook mee wordt genomen naar de 2e seizoenshelft buiten.”

Waarom waren jullie beter dan de tegenstanders in de zaal?
“In Rooi wordt zaalhockey van jongs af aan zeer serieus aangepakt en geregeld. Daardoor kunnen we als relatief kleine club meespelen met de grotere clubs in Noord-Brabant en Limburg en heel af en toe met de top. Daar ligt de basis. We pakken het binnen Dames 1 ook serieus aan, door veel te trainen en oefenwedstrijden te spelen. Net als de wedstrijden buiten, filmen we in de zaal ook de wedstrijden. Deze wedstrijden worden geanalyseerd en daarna met het team bekeken. Hier groeit een team van, omdat een aantal kleine aanpassingen in de zaal al cruciaal kunnen zijn. Veel tegenstanders kiezen ervoor om dit in de zaal niet te doen, terwijl video-analyse erg goed kan helpen. En we hebben gewoon een goed team met speelsters die erg leergierig zijn en heel veel motivatie hebben.”

In de veldcompetitie sta je tweede. Zit een kampioenschap erin?
“De doelstelling voor dit seizoen hebben we klein en reëel gehouden. Mede doordat we vorig jaar een moeilijk seizoen hebben gehad met degradatie. Ons voornaamste doel is om met een jong team weer te gaan bouwen, met iedere week dezelfde doelstelling: iedere wedstrijd ingaan om te winnen. Waar dit ons naartoe gaat brengen weten we nog niet. We zijn pas halverwege en er zijn nog veel punten te verdelen. We zijn groeiende als team in deze poule en dat is op dit moment voor ons het allerbelangrijkste.”

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Afbeelding
Afbeelding