Afbeelding

Q-koorts werkgroep Meierijstad bestaat 1 jaar

Gezondheid Gezondheid

Sint-Oedenrode / Meierijstad - Een mooie gelegenheid om terug te blikken. De driekoppige werkgroep werkt nauw samen met twee zeer betrokken medewerkers van de WMO van de gemeente Meierijstad. De werkgroep is ontstaan toen de landelijke ondersteuningsinstantie Q-support dreigde te moeten stoppen en haar taken aan de gemeentes zou gaan overdragen.

Gelukkig mag Q-support blijven. Toch gaan ze als werkgroep door, want nabij contact met andere Q-koorts-patiënten blijkt van grote waarde. Ze zijn nu vier bijeenkomsten verder, waarbij ‘ontmoeting’ centraal staat. Na de grote startbijeenkomst in Sint-Oedenrode, maart vorig jaar, hebben ze drie keer een meer kleinschalig Q-café georganiseerd in het PieterBrueghelHuis in Veghel, inclusief dat op zaterdag 28 maart (10.30 – 12.30), waarbij ook niet Q-gerelateerde belangstellenden welkom zijn (opgeven via q-werkgroep-meierijstad@hotmail.com).
Ze luisteren naar elkaars verhalen, bemoedigen en helpen elkaar, verwijzen naar de juiste instanties (b.v. de gemeente), bespreken de laatste ontwikkelingen, hoe ga je om met je chronische vermoeidheid en pijnklachten? Maar net zo belangrijk, ze buurten en lachen ook gewoon gezellig over van alles en nog wat. Als Q-koorts-patiënt voel je je vaak alleen met je ziekte en onvoldoende begrepen en erkend, door mensen om je heen, door instanties (b.v. UWV). “Samen staan we sterker en lotgenoten onder elkaar hebben aan een half woord genoeg. Met het coronavirus is het thema gezondheid erg actueel, temeer omdat we extra risico lopen. Als er na de grote Q-koorts-uitbraak in 2007 net zo doortastend was gehandeld, waren er nu geen 3.000 Q-koorts-patiënten met blijvende fysieke, psycho-sociale, en financiële problemen en ruim honderd Q-koorts-overledenen. De huidige discussies rondom stikstof, natuur, intensieve veehouderij, de invloedrijke boeren-lobby, economisch belang versus gezondheid, worden met zeer gemengde gevoelens gevolgd. Genoeg om over te praten. Gelukkig worden ook vaak dichtbij, in het Spectrum in Schijndel, de landelijke bijeenkomsten van Q-support en patiëntenvereniging Q-uestion georganiseerd. Nu dan met elkaar vol goede moed het tweede jaar in”, spreekt een woordvoerder van de Q-koorts werkgroep Meierijstad.