De praktijk Rijckehoef.
De praktijk Rijckehoef. Foto: Kim Schepens

Rooise huisartsen over Coronavirus

Gezondheid Gezondheid

Sint-Oedenrode - De Rooise huisartsenpraktijken Van Osch & Van Kempen, Rijckehoef, Van Uden, Vermeulen en De Dommel hebben voor de inwoners van Sint-Oedenrode een mededeling over het Coronavirus.

Het aantal mensen in Nederland die besmet zijn met het coronavirus neemt toe. Als huisartsen in Sint-Oedenrode merken wij dat de vragen over het coronavirus toenemen en dat is begrijpelijk. Wij willen u hierover attenderen op het volgende:

Als je verkouden bent of luchtwegklachten hebt, hoef je je meestal geen zorgen te maken dat je het nieuwe coronavirus hebt. De kans is veel groter dat je gewoon griep hebt of een ander verkoudheidsvirus.

Blijf thuis als de volgende twee dingen voor u van toepassing zijn:
1. U bent in China, Iran, Singapore, Zuid-Korea of Noord-Italië geweest.
2. en u heeft klachten: verkoudheid, hoesten of niezen.

Blijf binnen zolang u klachten heeft: zorg dat u thuis uitziekt!

Bel uw huisarts (dus ga NIET naar de huisartsenpraktijk toe!) als de volgende 3 dingen voor u van toepassing zijn:
1. U bent in China, Iran, Singapore, Zuid-Korea of Noord-Italië geweest OF bij iemand die bewezen coronavirus heeft.
2. En u heeft koorts (38 graden of hoger).
3. En u hoest of ademt moeilijk.

Uw huisarts neemt contact op met de GGD en bekijkt of een test bij u nodig is en vertelt u wat u moet doen. Ga niet naar uw huisarts toe.

Heeft u koorts en hoest u, maar bent u niet op reis geweest of in de buurt van iemand met coronavirus geweest? Dan is de kans dus het grootst dat het een gewoon virus is of een gewone griep en zal u ook niet worden getest. Heeft u een ziekte zoals COPD of diabetes, dan is het verstandig om de huisarts wel te bellen bij koorts.

Vooralsnog wordt alleen in bovengenoemde omstandigheden getest op coronavirus. De GGD zoekt zelf alle mensen op die dichtbij een persoon met coronavirus zijn geweest en die dus besmet kunnen zijn. Dit heet ‘contactonderzoek’. Denkt u dat u ook dichtbij iemand met het coronavirus bent geweest en heeft de GGD geen contact met u gezocht? Of heeft u andere vragen over het coronavirus? Dan kunt u zelf bellen met de regionale GGD: 0900-3646464.

Probeer altijd te voorkomen dat u virussen krijgt of aan anderen geeft:
- Was uw handen vaak met zeep.
- Nies en hoest in uw elleboog.
- Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg.

Bovengenoemde adviezen kunnen wekelijks veranderen door nieuwe inzichten. Houdt voor actuele informatie en veel antwoorden op vragen de websites www.thuisarts.nl/nieuw-coronavirus en www.rivm.nl/coronavirus in de gaten!