Afbeelding
Foto: Jeroen vd Sande

Hoe heet het kleedlokaal van Rhode?

Column

Sint-Oedenrode - Ik ben dagelijks op zoek naar leuke zinnen. Neem deze: “Machinist uit Eindhoven vertrok zonder spoor achter te laten.” Vind ik leuk. Vorige week regende het met carnaval en stond het in Vorstenbosch “blank van de mensen”. Ook geinig. En de nieuwe wethouder uit Best gebruikt blijkbaar geen parfum want is een vrouw “van onbespoten gedrag”.

Ik verzamel ze, die maffe zinnetjes. Ook als iemand iets grappigs zegt, valt me dat meteen op. Vooral als het niet klopt. “Ik maak je dood met een blije mus”, “de kous is vol” en “je moet met een schone luier beginnen.” Heerlijk! Ik heb er een heel schrift mee vol staan. Op twitter kom je ook vaak mooie dingen tegen. Zo was er van de week in het Udense Bernhovenziekenhuis een CliniClown. Een patiënt twitterde: “Om je ziek te lachen!” Kijk, daar knap ik van op.
In het nieuws over Meierijstad kom ik vreemd genoeg weinig gekke zinnen tegen, maar daarentegen is het aantal bijzondere definities bij jullie wel weer indrukwekkend. Zo las ik dat de nieuwe basisschool in Nijnsel de naam “Kindcentrum” gaat krijgen, en geef toe, dat is het natuurlijk ook. Net zoals dronken pubers bij jullie “loktieners” heten. Die zijn lamlazarus in opdracht van de overheid om te kijken of ze in café Oud Rooij of ’t Straotje geen bier onder de 18 schenken. En zo’n loktiener drinkt er uiteraard veel meer.
Ja, jullie zijn van de functionele namen! Bij voetbalclub Rhode noemen ze de kleedkamers “binnenbad”, en bij de A50 heet de carpoolplaats sinds kort “afvaldumpplek”. Over anderhalve week kun je in Rooi gaan genieten van een eigenproductie van een theaterkoor. En hoe heet dat koor? Drie keer raden? Inderdaad, “Stem”. Oké, dat had eigenlijk “Stemmen” moeten zijn, want er zingen er meer, maar laten we nou niet op iedere slak zout strooien … alleen als-ie bevroren en te glad is. Toch?
Tot slot, nog drie nagekomen definities: Boemerang = stuk hout met heimwee; Kwark = geluid van een eend na het eten van een liter yoghurt; Tattoo = permanent bewijs van tijdelijke gekte. Oké, nog een laatste dan. Lachen = het beste medicijn behalve bij diarree. Dan kun je het echt beter laten.