Marco (l) en Erik (r) met tussen hen in de complete ploeg.
Marco (l) en Erik (r) met tussen hen in de complete ploeg. Foto: Willy Lathouwers

Rooienaren begeleiden dameswielerploeg

Human Interest Human interest

De Rooienaren Erik Lathouwers en Marco van Esch zijn als ploegleiders betrokken bij de U23 dameswielerploeg van wielervereniging Schijndel. Hoe zijn deze twee heren op deze post terecht gekomen? Wat is hun affiniteit met de wielersport? Na de ploegenpresentatie van anderhalve week geleden sprak DeMooiRooiKrant met hen. We startten met Erik en daarna kwam zijn collega Marco aan bod.

Erik, hoe ben je in de wielerwereld terecht gekomen?
“Ik heb zelf altijd gefietst bij WV Schijndel. Ik ben in de jeugd begonnen toen ik 10 jaar oud was. Een aantal jaar terug besloot ik te stoppen met wedstrijden rijden. Ik kreeg het steeds drukker met mijn studie en kon het niet meer opbrengen om zoveel te trainen naast mijn opleiding.”

Hoe ben je in deze functie terecht gekomen? Heb je daar diploma’s voor nodig?
“Nadat ik stopte met wielrennen, bleef ik betrokken bij de WV Schijndel. Eerst als jeugdtrainer en daarna als assistent ploegleider. Angelo van Melis vroeg of ik hem een keertje wilde helpen bij de nieuwelingen/junioren dames. Ik dacht dat het voor één dag was, maar al meteen vertelde Angelo tegen de dames dat ik de rest van het seizoen betrokken zou zijn. Inmiddels heb ik drie jaar meegelopen als ploegleider naast Angelo. De damesgroep waar het destijds mee begon bij WV Schijndel maakt dit jaar de overstap naar de U23 categorie (elite/belofte vrouwen). WV Schijndel heeft afgelopen jaar besloten om mee te groeien en een dames U23 team te beginnen. Dankzij onder andere sponsor Stanza Die Making is dit allemaal tot stand kunnen komen. Om als ploegleider actief te kunnen zijn heb je een diploma als ploegleider nodig. Toevallig hebben Marco van Esch en ik deze tegelijkertijd behaald (tijdens dezelfde cursussen). Hierdoor kunnen wij aankomend seizoen beiden actief zijn tijdens de wedstrijden als ploegleider.”

Hoeveel uur per week ben je er mee bezig en wat moet je allemaal doen?
“In de winter/voorjaar gaat de meeste tijd zitten in het realiseren van een mooi wedstrijdprogramma. Gelukkig hebben we aantal toezeggingen gekregen van grote wedstrijden (UCI wedstrijden), waardoor we een mooi wedstrijdprogramma hebben komend seizoen. Daarnaast rijden wij bijvoorbeeld ook een etappekoers in Tsjechië. De inschrijvingen van de koersen en welke rensters er aanspraak maken om deel te mogen nemen aan deze wedstrijden moet rond deze periode allemaal ingevuld en aangeleverd worden. Verder moeten de accommodaties geregeld worden voor de etappewedstrijden. Verder moeten er trainingen georganiseerd worden. Daarnaast komen er zaken kijken zoals het regelen van een ploegleidersauto, het regelen van allerlei materiaal, etc. Gelukkig krijgen wij veel steun van andere mensen die betrokken zijn bij WV Schijndel. Straks als de wedstrijden gaan beginnen gaat de meeste tijd zitten in het voorbereiden van de koers en de organisatie omtrent de wedstrijden. Op de wedstrijddag ben je als ploegleider voornamelijk bezig met de (tactische) bespreking met de rensters. Tijdens de wedstrijd zitten de ploegleiders in de auto, waarbij wij in bepaalde UCI wedstrijden mogen communiceren via oortjes. Bij andere wedstrijden is het contact met de rensters lastiger. Na de koers volgt een nabespreking.”

Wat is je doel met de nieuwe U23 ploeg?
“Het doel van de nieuwe U23 ploeg is om een doorstroom te genereren voor onze rensters binnen WV Schijndel. De stap van junior dame (U19) naar profwielrenster is heel groot. Wij proberen met deze ploeg die stap kleiner te maken.”

Marco, wat is jouw link met de wielersport?
“Ik ben met wielrennen begonnen op 15-jarige leeftijd bij de toenmalige trimclub van Paul Verhoeven. Al vrij snel wilde ik wedstrijden gaan rijden. Ik heb me toen als 16-jarige aangemeld bij WV Schijndel waar ik als tweedejaars nieuweling mijn eerste licentie bij de KNWU aanvroeg. Na de categorieën nieuwelingen en junioren reed ik het 1e jaar voor WV Schijndel mijn wedstrijden en toen heb ik twee jaar in de continentale ploeg van Tijs-Impac-Krabo gezeten. Hierna heb ik een jaar in Frankrijk bij de ploeg van Vermunt gefietst. Daarna ben ik weer teruggekeerd op lager niveau. Ik ben uiteindelijk opnieuw bij WV Schijndel terechtgekomen door mijn twee zonen Jarno en Youri die daar gingen fietsen.

Je bent naast trainer, nu ook ploegleider?
“Vorig jaar ben ik voor het eerst als medeploegleider bij de nieuwelingen mee geweest en voor dit jaar werd ik eerst door Angelo en later door Erik gevraagd of ik als assistent ploegleider wilde gaan. Mijn taak als ploegleider of als assistent is om de wedstrijden te begeleiden/coachen, maar ook andere taken erom heen. Ik kan ze wat eigen ervaring meegeven in het peloton al wordt er bij de dames wel iets anders gekoerst dan bij de heren. Bij de cursus ploegleider hebben we hier verschillende dingen van meegekregen.”

Wat is de kracht van deze ploeg?
“De kracht van deze ploeg is dat als we weer als eenheid/ploeg gaan koersen de dames elkaar sterker maken. Iets wat vorig jaar ook bij de junioren gebeurde. In de clubcompetitie moeten ze zeker voor de overwinning/podium mee kunnen dingen en in de UCI koersen ruiken aan de top en daar de ervaring op doen. Hopelijk kunnen we uiteindelijk één of meerdere rensters bij Parkhotel (waar wij opleidingsploeg van zijn) of een andere UCI team plaatsen.”