Afbeelding

Meubels Odaschool krijgen tweede leven in Oekraïne

Onderwijs

Sint-Oedenrode - Donderdagmiddag was het een drukte van jewelste op het schoolplein. Kinderen brachten hun oude stoelen en tafels naar de container van Stichting Meierijstad helpt Oost-Europa. Het meubilair zal een tweede leven krijgen in Oekraïne. In de carnavalsvakantie worden ruim 150 Flex-desks en bijpassende stoelen geplaatst in de klassen. De Odaschool is de eerste school in Sint-Oedenrode die op grote schaal gaat werken met dit verstelbare meubilair. 

‘Actief, betrokken en eigentijds leren’ is het motto van de school. Minder zitten en meer bewegen is gezond en leidt tot betere resultaten. De inzet van de nieuwe Flex-desks bevordert actief leren bij kinderen naast de vormen van bewegend leren die al worden toegepast. De tafels zijn door de leerlingen zelf op verschillende hoogtes in te stellen. Tijdens uitleg van de leerkrachten staan de tafels omlaag en zitten alle kinderen op hun stoel. Maar tijdens verwerking van de lesstof kunnen de tafels met één druk op een knop omhoog gezet worden. Staand werken is wat men gaat zien in de klassen. De kinderen vinden het heerlijk, zo bleek tijdens de testperiode die eraan vooraf ging.

De school wilde het oude meubilair niet zomaar weggooien. In het licht van duurzaam handelen, wat een speerpunt is bij alle zeven SKOSO-scholen, bestond de wens om de gebruikte tafels en stoelen een tweede leven te geven. Deze wens kon gerealiseerd worden door het mooie werk van Stichting Meierijstad helpt Oost-Europa. Zij verzamelen, laden en transporteren zelf humanitaire hulp(goederen) naar landen die dit nodig hebben. Op dit moment hebben ze een vaste vriendschap met Romny in Oekraïne. Het was een heel gesjouw om alle tafels en stoelen uit de klassen te halen en in de container te plaatsen. Vrijwilligers van de stichting, sterke (groot)ouders en de conciërge hebben de klus geklaard samen met de kinderen.

Voorafgaand aan het uitruimen van de klassen is met kinderen gesproken over het werk van de stichting. Op foto’s en video’s konden kinderen zien hoe erbarmelijk de situatie van veel bewoners daar is. Fijn was het voor de kinderen dat zij hun steentje konden bijdragen door te helpen met het inladen van de spullen. “Het zou wel een beetje jammer zijn om onze spullen weg te gooien, als kinderen in arme landen ze nog kunnen gebruiken”, zei een van de kinderen. En dat is precies waar het hier vandaag om ging. Bij het afleveren van het meubilair in Oekraïne zullen er opnames gemaakt worden. Op die manier kunnen de kinderen zien waar hun tafels en stoelen gebruikt gaan worden.