Afbeelding

College vraagt om nieuw bomenbeleid

Natuur

Meierijstad - Gemeente Meierijstad heeft op dit moment 115.000 bomen in beheer. De laatste jaren is er veel veranderd op het gebied van duurzaamheid en klimaat, de kijk op de waarde van bomen voor mens en milieu, aanpak van overlast, en ziektebestrijding. Het college van B&W van Meierijstad ziet kansen om op een nog betere manier met bomen om te gaan. Daarom vraagt ze de raad om het nieuwe bomenbeleid vast te stellen in de raadsvergadering van 19 maart. Sleutelwoorden in het nieuwe beleid zijn: de juiste boom op de juiste plek, klimaat en toekomstbestendige bomen en groeiplaatsen en een bijdrage aan de biodiversiteit.

25% meer groen in kernen
Meierijstad heeft in de duurzaamheidsvisie als doel gesteld om per kern 25% meer groen te realiseren. Wethouder Harry van Rooijen geeft aan dat 't een flinke opgave is: "maar ook noodzakelijk om daadwerkelijk een klimaat- en toekomstbestendige openbare ruimte én meer biodiversiteit te creëren. Dat gaan we doen met extra bomen én ander groen zoals heesters, kruiden en plantsoenen". Door altijd te gaan voor de juiste boom op de juiste plek en voorzien van een geschikte groeiplaats wordt tegelijk ook gewerkt aan een betere kwaliteit van het bomenbestand.

Biodiversiteit
Binnen het gemeentelijk grondgebied komen 405 boomsoorten voor, maar verreweg het grootste aandeel is eik (38%). De eik is gevoelig voor de eikenprocessierups die, ondanks bestrijding, voor de nodige overlast zorgt. Die overlast is op zich geen reden om eiken te kappen, zolang de bomen gezond en veilig zijn. Wél wil het college de plaagdruk verminderen door eiken minder vaak toe te passen bij renovaties. Een diverser bomenbestand is minder kwetsbaar voor ziekten en plagen.

Aanleg, beheer en overlast
Bomen zijn de groene steunpilaren van de gemeente; het zijn structurele waardevolle elementen die bijdrage aan de herkenbare structuur van onze dorpen en karakteristieke landschappen; En aan een prettig en gezond woon- en leefklimaat. Het college vindt het ook belangrijk dat inwoners mogen meepraten over bomen, in het bijzonder in woonstraten. Vanuit haar verantwoordelijkheid voor voldoende en duurzaam geschikt groen op de juiste plek stelt de gemeente randvoorwaarden.
Daarbinnen zijn inwoners samen aan zet. Bomen gaan gepaard met lusten én lasten; denk aan plak, schaduwwerking, worteldruk. Het college wil overlastsituaties serieus nemen en kijken of de overlast oplosbaar is of te beperken. In beginsel altijd met behoud van de boom. Kappen wordt alleen overwogen als de overlast disproportioneel groot is.

Afsluitend Boomcafé
Ná vaststelling van het beleid organiseert de gemeente nog een afsluitend Boomcafé. Daarin wordt het bomenbeleid aan inwoners en andere belangstellenden toegelicht. Op de speciale website www.bomenbeleidmeierijstad.nl zijn de hoofdlijnen ook terug te vinden.