Marcus Mesu vertelt over de eigenschappen van honing
Marcus Mesu vertelt over de eigenschappen van honing Foto: Hans van den Wijngaard

Bijen hebben het er maar druk mee

Evenementen

Sint-Oedenrode - "Om een druppel honing te maken zijn er drie druppels nectar nodig", dat is zo maar een weetje dat imker Marcus Mesu afgelopen maandagavond vertelde. De Ollandse imker was samen met zijn vrouw Mirjan te gast bij de heemnatuurgroep in d'n einder. Daar vertelde hij volop over zijn favoriete vee, de honingbij.

Nee, het is zeker niet laatdunkend om een honingbij als vee te bestempelen. Zoals de aanwezigen te horen kregen, zijn er in Nederland wel zo'n driehonderdvijftig verschillende soorten bijen. Eén van die soorten is de honingbij. Deze soort is in de loop van de jaren gedomesticeerd tot zeg maar een soort van huisdier. Door steeds de bijen met de beste eigenschappen te selecteren, is een bij gekweekt die tot wel vijfenzestig kilogram honing per volk per jaar kan produceren.

"De honingbij is alleen maar succesvol omdat hij in een volk 'werkt'. Die volken tellen rond de jaarwisseling zo'n tien- tot vijftienduizend bijen. In de loop van het voorjaar groeien die volken steeds verder uit en tegen de tijd dat de dagen het langst zijn, bestaat een volk uit tot wel veertigduizend bijen en soms zelfs nog groter.

Lees woensdag verder in DeMooIRooiKrant

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding