Brons voor Lita van Weert tijdens Eindhoven Diving Cup

Eindhoven / Sint-Oedenrode - Afgelopen donderdag ging in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion de Eindhoven Diving Cup (EDC) van start. Dit vierdaagse evenement is het grootste internationale schoonspringevent in Europa. Meer dan 30 teams van schoonspringers uit maar liefst 18 verschillende landen namen deel. Zo ook de tienjarige schoonspringster Lita van Weert. Zij kwam voor PSV Schoonspringen uit in de categorie Junior Stars. Een categorie voor alle springers onder de 12 jaar, maar die wel voldoen aan de sprongeisen die gesteld staan voor de categorie 12-13 jarigen.

Lita ging wat gespannen richting Eindhoven donderdagochtend voor haar wedstrijd op de 3-meter-plank. Je springt niet iedere dag tegen meisjes uit o.a. Bulgarije, Litouwen, Ierland en Duitsland en vanuit haar ervaring in Aaken afgelopen november wist ze dat het niveau hoog zou zijn. Tijdens de vrije training een uur voor de wedstrijd werd de spanning zelfs zo groot dat ze een sprong weigerde. En dat geeft geen fijn gevoel. Met nog wat extra aanmoedigende woorden en oefeningen op de 1-meter plank, wist ze zich tijdens het echte inspringen te herpakken en ging ze toch vol vertrouwen haar wedstrijd in. Vijf sprongen uit vijf richtingen en twee vrije sprongen stonden op het programma. En Lita sprong een goede wedstrijd. Ze hield goed spanning tijdens de uitvoering van de sprongen en haar landingen waren netjes. Al vrij snel werd echter duidelijk dat het niveau van de Duitse Nina en de Bulgaarse Iva te hoog voor haar was, maar dat een derde plek er zeker wel in zat. En dat lukte. Met een grote lach op haar gezicht en een beetje ongeloof zag ze de uitslag op het scorebord. Een derde plek met een puntentotaal van 167,00. Een bronzen medaille tijdens haar eerste EDC is een heel goede prestatie.
Vrijdags was het om 9.00u tijd voor de 1-meter-wedstrijd. Maar voor deze van start ging kwam eerst nog NOS Radio 1 langs om naast de directeur van de EDC Lita te interviewen over haar sport. Als een van de jongste deelneemster mocht ze vertellen over de wedstrijd, haar sprongen en de behaalde medaille. Daarna inspringen en klaarmaken voor de wedstrijd waarin ook weer 7 sprongen op het programma stonden. Lita ging goed van start, en bleef ook in deze wedstrijd tot sprong 5 op een mooie derde plek staan. Helaas liet ze het tijdens de dubbele salto wat liggen in haar landing waardoor de Ierse Talitha haar in punten voorbij ging. Ze kon dit in de laatste ronde met de anderhalve salto achterwaarts helaas niet meer goedmaken, waardoor ze als vierde eindigde in het eindklassement met een puntentotaal van 159,25. Al met al nog steeds een prestatie om trots op te zijn. Lita: "Mijn eerste EDC was een leuke ervaring. Ik vond het best spannend, vooral de eerste dag. Ik heb veel getraind voor deze wedstrijd en ik ben tevreden met het resultaat. Zeker met mijn bronzen medaille en ik blijf hard trainen om nog beter te worden."