Afbeelding
Foto: Jeroen van de Sande

Weer over het weer

Column

Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

De eerste maand van 2020 was een warme maand en het werd zelfs meer dan eens warmer dan tien graden. Het regende nauwelijks, maar dat betekende niet dat we de zon vaak zagen. Integendeel, de wolken hadden in januari de overhand.

Veel te warm
Normaal is de middagtemperatuur in januari 5,5°C, maar de afgelopen maand bedroeg de gemiddelde middagtemperatuur 8,3°C. Op maandag 9 januari werd het zelfs 12,9°C. Vorst hadden we nauwelijks, er waren slechts zes nachten met lichte vorst. Het koudst was het in de vroege ochtend van de 21e. Toen daalde het kwik tot een schrale -2,0°C. Ook de gemiddelde nachttemperatuur liet het hart van schaatsers niet sneller kloppen. Met 2,8°C was het drie volle graden warmer dan de gemiddelde -0,2°C waar zij recht op hebben. Dat de gemiddelde temperatuur ook flink hoger was dan de normale 2,7°C zal dan ook niemand verbazen. Met een hoogste etmaaltemperatuur van 11,7°C op 9 januari en een laagste etmaalgemiddelde van -0,9°C op 21 januari, kwam de gemiddelde maandtemperatuur uit op 5,7°C.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant