Afbeelding

Burgers zien bouwen in buitengebied wel zitten

Woningbouw

Meierijstad / Schijndel – Om de woningnood op te lossen mag er groen opgeofferd worden. Er moet dus meer gebouwd worden in het buitengebied.

Daarover waren vrijwel alle aanwezigen het eens die donderdagavond naar een bijeenkomst van de politieke partij Hart waren gekomen over woningbouw. Honderdvijftig mensen waren naar 't Spectrum gekomen. De opkomst was zo groot dat er op last van brandweervoorschriften niet meer stoelen in de zaal mochten. Een deel van het publiek moest staan. Het waren vooral oudere Schijndelaren. Er waren geen starters en op de vraag of er woningzoekenden in de zaal waren stak één man zijn hand op. Zijn zoon zoekt een huis. Hoewel iedereen een dak boven z'n hoofd heeft sloot niemand de ogen voor de woningnood. Ook wethouder Rick Compagne niet. Hij schetste de inspanningen van de gemeente om vooral in Schijndel bouwgrond te vinden want dat is het dorp waar die grond schaars is.

De aanwezigen hadden wel een idee voor de wethouder. Het thema van de avond was niet mauwen maar bouwen en dat betekent in Schijndel sinds donderdag niet mauwen maar bouwen in het buitengebied. Raadslid Laurens van Voorst van Hart prikkelde zijn toehoorders met locaties omdat hij zo de dilemma's van voor en tegen boven water wilde krijgen. Die waren er niet echt. Hij kreeg de handen niet op elkaar voor huizen aan de Floralaan. Dat is volgens de aanwezigen de groene long, daar moet je afblijven. Mensen wezen hem op bouwmogelijkheden aan de overkant van de Structuurweg. "Maar dat is buitengebied", zei Van Voorst. Nou en? Vroeg de zaal zich vrijwel unaniem uit. Het landbouwgebied tussen de Borne, Gemondseweg en de Putsteeg in Schijndel? Volbouwen was de mening van de zaal. Dan heb je de komende jaren de woningnood opgelost en hoef je niet te zoeken naar allerlei inbreidingslocaties. De kersverse Meierijstadse woningbouwregisseur Guido Mertens, die in de zaal zat, kreeg de oplossing volgens Schijndel op een presenteerblaadje.

Mark Wonders, directeur van Woonmeij was het er helemaal mee eens. "We moeten niet te bang zijn om te veel te bouwen. We kijken alsmaar naar bevolkingsontwikkeling en op die prognoses stemmen we dan het bouwprogramma af. Als die niet kloppen hebben we meteen een probleem. We moeten gewoon zoveel mogelijk bouwen en als blijkt dat de behoefte verandert dan passen we het wel aan". Hij erkende dat er veel te weinig bouwgrond is in Meierijstad in het algemeen en Schijndel in het bijzonder. Daarom kan er wat hem betreft uitgeweken worden naar het buitengebied.

Een heikel punt was het plan van een projectontwikkelaar om te bouwen in de Kloostertuin in Schijndel. Een aantal ouderen in de zaal was daarop tegen. Aangevuurd door Van Voorst namen ze zelfs fors stelling. Projectontwikkelaar Simon Passier werd uitgedaagd om de strijd aan te gaan. Hij vertelde dat er een plan ligt om in de tuin meerdere huizen te bouwen onder het dak van twee stadsvilla's. Een deel daarvan wordt sociale woningbouw. Die villa's komen in het groen en als het allemaal klaar is gaat de tuin voor iedereen open. De zusters van wie de tuin was hebben de poort altijd op slot gehouden. De mensen die zo fel tegen waren krabden zich ter plaatse achter de oren. Als het zo zat wilden ze er nog wel eens een nachtje over slapen. Laurens van Voorst had zijn punt: "Er zijn dilemma's, maar daar kunnen oplossingen voor gevonden worden".

Het had de politicus verbaasd dat zoveel mensen bereid waren groen op te offeren voor huizen. Hij vond het een leermoment voor politici die misschien wel te bang zijn om in het groen te bouwen vanwege protesten die zetels kunnen kosten.