Foto: Jack van Haastrecht
Foto: Jack van Haastrecht Foto: Jack van Haastrecht

Fijn avondconcert met het GIOIA- strijkkwartet

Cultuur Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode - Al bij binnenkomst was het te merken dat dit een avond werd voor fijnproevers. Gelukkig waren die er net genoeg om deze zo toegewijde musici hun vreugde (Gioia) niet te ontnemen. Is zaterdagavond toch niet zo geschikt als tijdsstip om nog de deur uit te gaan of is er toch nog te weinig bekendheid met het aangebodene? Zij die er waren hebben zeker genoten en gaven ook blijk van grote bewondering en waardering voor het niveau van uitvoering door deze vier geschoolde en zeer ervaren amateurmusici.

Door: Mattie De Schepper

Twee heel verschillende strijkkwartetten
Hoewel ik graag gezien had dat een programmablad wat achtergrond informatie bood over beide kwartetten en respectievelijke componisten was het fijn datJan de Wit – altviool en drijvende kracht achter het Gioia-kwartet – aangaf hoe en waarom Franz Schubert zijn eerder geschreven toneelmuziek had omgebouwd tot kwartetvorm in vier delen Het Andante laat het duidelijkst de herkomst uit de toneelmuziek 'Rosamunde' horen. De spelers van Gioia speelden met overgave, inleving en verfijning. Hun spel kenmerkte zich door accurate interactie, nauwgezetheid, luisteren en koesteren van elkaars timbre. Ik zag voor me hoe bij het ontstaan, dit kwartet vertolkt werd door Franz, samen met twee broers en vader Schubert. 
Na de pauze – en hier had ik echt naar uitgekeken – bracht Gioia het pas ingestudeerde Eerste Strijkkwartet van Dmitri Sjostakovitsj. Dit werd een ware belevenis. We zaten op het puntje van onze stoel om niets te missen. Na een paar maten begrepen we waarom er gewisseld was en de rol als primarus door Ingrid Oosterveer toebedeeld werd aan Eefje van Huijkelom. Dit was echt haar muziek! Ze speelde krachtig en toch zeer genuanceerd zonder dat dit afbreuk deed aan de zeggingskracht van de andere kwartetleden. Deze ietwat eigenzinnige soms elkaar zoekende melodielijnen in soli en samenspel, boeienden dermate dat we hier zeker meer van willen horen. Een groot compliment hiervoor aan Gioia. Het stond als een huis!  

Wie één keer gegrepen is door de rijkdom en luistergenot van een strijkkwartet weet dat dit bij iedere ervaring sterker wordt en dat het horen en beleven van structuren, lijnenspel en dynamiek iets is wat men door luisteren verovert. En hoeveel meer krijg je cadeau als je het van zo dichtbij in een zo mooie locatie kunt meemaken. Hier kan geen CD of Spotify tegenop.
Met dank en waardering, aan het Roois Kultuurkontakt dat ook fijnproevers wat gunt.
Op de foto: Eefje van Huijkelom en Ingrid Oosterveer – viool, Jan de Wit – altviool en Mariëlle Boekraad –cello. 
 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding