Afbeelding

Meierijstad, poederstad?

Human Interest Volksgezondheid / Sint-Oedenrode

Sint-Oedenrode / Meierijstad - De leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol ging in 2014 van 16 naar 18. Het doel was dat minder jongeren gingen drinken en later zouden starten. Dat is volgens de statistieken gelukt. Maar hoe zit het met het gebruik van drugs? Het is algemeen bekend dat er veel geconsumeerd wordt in Nederland. Ook – misschien wel vooral – door jongeren. Op festivals gaan pillen en poeders als warme broodjes, maar ook in het uitgaansleven is het schering en inslag. Zo werd Sint-Oedenrode enkele jaren geleden gekscherend Sint-Poederrode genoemd. De tijd om er als ouder naïef over te denken is definitief voorbij. Hoe groot is het probleem in Meierijstad? Wat wordt er aan gedaan? Ik vroeg om opheldering bij Centrum Jeugd en Gezin. Ze nodigden me uit in het jongerencentrum van Mariëndael:'Honk1224'. Ook de verantwoordelijk wethouder en een delegatie schoven aan.

Door: Caroline van der Linden

Ik ontmoet Hanneke van Weert (preventiemedewerker van Meierijstad) en Dennis van Dun (ambulant behandelaar) beiden van de Brabantse verslavingszorginstelling Novadic-Kentron. Jack Elbers en Jasper Ondersteijn (jongerenwerkers Welzijn de Meierij), Anja Sijbranda (functionaris collectieve preventie GGD Hart voor Brabant) en Menno Roozendaal (wethouder jeugd met betrekking tot preventie en jeugdzorg.) Een team aan experts, dat een nauwe samenwerking onderhoudt om het probleem 'drugs' in Meierijstad zo goed mogelijk het hoofd te bieden.

"Sinds de verhoging van de leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol zien we dat het voor jongeren inderdaad moeilijker is geworden om aan alcohol te komen en dat Cannabis of andere middelen gemakkelijker in het bereik liggen", start Van Weert. Dit laatste is volgens haar niet alleen te wijten aan de ophoging van de leeftijdsgrens van alcoholgebruik. Maar ook doordat het een soort trend of levensstijl is, waardoor middelengebruik de laatste tien jaar meer zichtbaar is dan voorheen. "Veel jongeren vinden het normaal om op een festival ecstasy te nemen. Het is voor hen vaak vooral het gevoel van even ontspannen, je laten gaan, waardoor dit trekt. Dit zien we niet alleen bij jongeren, maar ook bij ouderen en jongvolwassenen." Waarbij de wethouder aanvult: "Er zullen altijd jongeren blijven die toch blijven zoeken naar alternatieven, want dit is nou eenmaal inherent aan de leeftijdsgroep, het jong zijn, het zoeken naar spanning, naar prikkels, het experimenteren." Van Dun denkt dat het beeld niet heel anders was geweest als de leeftijdsgrens van alcohol niet opgeschoven was, want alle middelen zijn nou eenmaal veel gemakkelijker te verkrijgen dan tien, twintig jaar geleden. Bijvoorbeeld via social media of internet. Er zijn veel meer verschillende soorten middelen te verkrijgen. Daarnaast zijn er drugs die gemakkelijk zelf te maken zijn. "Het is ook veel gemakkelijker geworden om mensen te bereiken. Ook degenen die nu drugs verhandelen zijn vaak gewoon de jongeren uit je eigen vriendengroep. Dat is een enorm verschil met jaren geleden, waarbij je echt naar een dealer moest. Die drempel was veel hoger", legt de ambulant behandelaar uit. Roozendaal vult aan dat jongeren ook via social media zien dat veel bekende sterren middelen gebruiken, dat het verheerlijkt wordt in muziek en op tv. "Dat draagt er toe bij dat jongeren het normaler gaan vinden en hier steeds meer interesse in krijgen."

Lees het uitgebreide interview komende woensdag in DeMooiRooiKrant