Afbeelding

Duurzaam rijden is goed voor je portemonnee

Zakelijk Ingezonden

Maar 1.7% van de personenauto's op de Nederlandse wegen is hybride of elektrisch. Dat wil zeggen dat ruim 98% van alle auto's nog steeds een benzine of dieselmotor hebben. De populariteit van elektrische auto's neemt echter wel toe. In 2019 verdubbelde het aantal gekochte elektrische auto's ten opzichte van 2018. Een van de redenen hiervoor is dat de overheid een aantal vrijstellingen en kortingen in het leven heeft geroepen om duurzaam rijden te stimuleren. Wie meehelpt aan een beter milieu door elektrisch te rijden betaalt geen wegenbelasting tot 2024. Dit is al een flinke besparing.

Wat je kan besparen aan wegenbelasting
Om een goed beeld te geven van wat je kunt besparen nemen wij de Hyundai Kona als voorbeeld. Je hebt van deze auto namelijk een benzine en elektrische variant.

Wegenbelasting per kwartaal:
Hyundai Kona: 150 euro en Hyundai Kona Electric: 0
Per jaar betaal je 600 euro meer voor de niet elektrische Kona (150 x 4). In 3 jaar tijd ben je dus 1800 euro meer kwijt. Dat is toch een flink bedrag dat je bespaart.

Opladen vs Tanken
Een ander groot voordeel zit in de kosten die je bespaart door tanken te vervangen met elektrisch opladen. Dit is niet alleen een duurzame energiebron maar ook veel goedkoper dan benzine. Hier is dus ook veel voordeel te behalen. De gemiddelde Nederlander rijdt 1083 kilometer per maand. Met deze informatie kunnen wij uitrekenen hoeveel voordeliger elektrisch opladen is:

Tanken vs opladen: rekenvoorbeeld en Hyundai Kona (benzine).
Verbruik: 5,5 liter op 100 kilometer
Tankinhoud: 50 liter
Huidige benzineprijs: 1,64 (per liter)
Om 1083 kilometer te rijden is 55 liter benzine nodig. Wat neerkomt op 90 euro per maand.

Hyundai Kona Electric
Elektrisch motorinhoud: 69 KwH
Actieradius volgeladen: 449 kilometer
Kosten (thuis) opladen: 0,23 cent per KwH
Er zijn 166 KwH nodig (2,4 x laden) om 1083 kilometer te rijden. Om (thuis) elektrisch op te laden geef je daar dus 38 euro per maand aan uit.

Conclusie
Je bespaart 52 euro per maand door elektrisch te rijden wat met deze berekening 42% goedkoper is dan benzine tanken. Houdt er wel rekening mee dat wanneer je publieke oplaadpunten gebruikt je iets duurder uit zult zijn met opladen waardoor je minder bespaart. Je bespaart dus het meest wanneer je zoveel mogelijk thuis oplaadt.

In combinatie met de vrijstelling op de wegenbelasting bespaar je dus net iets meer dan 100 euro per maand door elektrisch te rijden. In 3 jaar tijd bespaar je dus al 3600 euro. De productie van elektrische auto's neemt in 2020 fors toe. Ook worden ze steeds voordeliger onder andere door de verbetering van de techniek en productiekosten. Wie wil besparen en een steentje wil bijdragen aan het milieu zal in 2020 genoeg keus hebben.