Lambert Verhoeven (r) op bezoek bij de bekende journalist Thomas Erdbrink in Teheran.
Lambert Verhoeven (r) op bezoek bij de bekende journalist Thomas Erdbrink in Teheran.

Bijzondere Bezigheden: reisverhalen schrijven

Algemeen Human Interest

Sint-Oedenrode - Onze serie Bijzondere Bezigheden was, ondanks enthousiaste reacties, na een paar afleveringen op sterven na dood. Diverse toezeggingen werden niet nagekomen en uit ons netwerk borrelde verder weinig omhoog. Maar een reisboek als een soort kerstcadeau in de brievenbus van de redacteur gaf inspiratie voor een moddervette nabrander: "de profeet vertoont nog steeds geen sleet". Wie een béétje bekend is met het Rooise schrijverspotentieel áchter de schermen, denkt bij zo'n kreet waarschijnlijk aan Lambert Verhoeven en jawel. Samen met zijn reismaat Ton van Dijk uit Tilburg staat hij garant voor 'out of the box' reisverhalen. Dat ze niet in de boekwinkel liggen, is eigenlijk ook 'out of the box' want man, wat heeft die Lambert een 'pen'. Om die reden is dit dan ook geen boekpromotie, maar ligt de focus op Lambert zelf.

Door: Jan Egmond

Op onze oproep voor vakantieverhalen in 2019 kregen we nul komma nul reactie, maar dat Verhoeven niet reageerde is zo klaar als een klontje. Vakantie en reizen zijn in zijn opvatting twee totaal verschillende dingen. "En reizen doe ik met véél meer plezier" geeft hij aan. Een open deur voor de 'happy few' die zijn boeken mocht lezen.

Het plezier in schrijven spat er gewoon vanaf en een knappe jongen (m/v) die in zijn boeken één taal- of stijlfoutje kan ontdekken. "Toch heb ik geen Nederlands gestudeerd" verzekert Lambert. "Maar ik ben van vóór de Mammoetwet hè, net als jij. Toen werd je op school nog liefde voor de Nederlandse taal bijgebracht. Tegenwoordig staan ook de kranten stijf van de taalfouten en ik mail ze steeds als ik er weer een tegen kom. Dat passen ze soms digitaal aan, soms een bedankje, maar vaak hoor ik er ook niks meer over."

Waar komt die passie toch vandaan? Lambert: "Van thuis heb ik het niet meegekregen maar ik heb sterrenbeeld Tweeling en dat betekent: reizen en schrijven. Toen ik nog een klein manneke was had mijn neef een autootje, zo'n driewieler, en ging daarmee regelmatig kijken in Eindhoven bij Heliport, het vliegveld voor helikopters dat daar toen was. Ik vond het verschrikkelijk jammer dat ik niet mee kon want vliegen, dat was voor mij toen al een vorm van reizen. Hoewel we het liefst reizen per trein."

Lees 2 januari verder in de eerste editie van DeMooiRooiKrant in 2020