Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: c8bad9
Ingezonden

Manieren om je woning duurzamer te maken

Steeds meer mensen dragen hun steentje bij aan het milieu. Dat geldt ook voor huiseigenaren, want ook zij zien het belang van verduurzaming in. Het maakt het bovendien makkelijker om je huis te verkopen en zorgt ook voor lagere energiekosten. Hier vind je de beste manieren om je woning duurzamer te maken.

Betere isolatie
Oudere huizen hebben veel hoekjes en gaatjes waardoor warme lucht ontsnapt. Hierdoor ontstaat er tocht en moet je verwarming harder werken. Het loont altijd om je huis goed te isoleren. Breng tochtstrips aan rondom je ramen en investeer in spouwmuurisolatie. Vergeet ook dak- en vloerisolatie niet, want er ontsnapt veel warmte via deze routes. Wanneer je huis tot in de puntjes is geïsoleerd, gaat je energielabel omhoog en zullen je stookkosten dalen.

Vervang je oude lampen
Gloei- en halogeenlampen waren jarenlang de norm in ieder huishouden. Ontzettend jammer, want deze lampen verbruiken aanzienlijk meer stroom. Zelfs spaarlampen zijn niet zo zuinig als je zou denken. Daarom is het de moeite waard om over te stappen op led lampen. Investeer eenmalig in ledlampen voor alle verlichting in huis. De lampen gaan een stuk langer mee en verbruiken ook nog eens minder energie. Ze zijn dan wel iets duurder, maar uiteindelijk betalen ze zichzelf dubbel en dwars terug.

Vervang je oude cv-ketel
De meeste woningen zijn nog altijd voorzien van een cv-ketel. Deze ketels zorgen ervoor dat je altijd warm water hebt en verwarmen daarnaast je huis. Het nadeel is dat ze veel energie verbruiken. Tegenwoordig zijn er duurzamere opties, zoals een zogenaamde hr-ketel. Neem je liever grotere maatregelen? Laat dan zonnepanelen met een zonneboiler plaatsen of investeer in een warmtepomp. Deze systemen zijn vaak energieneutraal en zorgen er dus voor dat je voortaan geen gas of elektriciteit hoeft te verbruiken.

Stap over naar een duurzame energieleverancier
Zit een warmtepomp of zonneboiler er nog niet in? Zelfs dan is het mogelijk om alleen maar duurzame energie te gebruiken. Stap over naar een energieleverancier die alleen maar duurzame stroom levert. Deze energie is op een milieuvriendelijke manier opgewekt, bijvoorbeeld door wind- of waterkracht te gebruiken. Het is tegenwoordig ook mogelijk om je aan te sluiten bij een zonnepark. Dit zijn grote velden met talloze zonnepanelen, waarvan jij er een paar kunt huren. Zo geniet je van het voordeel van zonnepanelen, zonder ze zelf op je dak te plaatsen.

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ziet u drugsgebruik in uw omgeving?Reageren!