Afbeelding

Cholesterol & cholesterolverlagers

Algemeen Volksgezondheid / Sint-Oedenrode

Sint-Oedenrode - December staat bekend als feestmaand, met bergen strooigoed, chocoladeletters en kerstkransjes. Ook is het voor veel mensen gebruikelijk om uitgebreider te dineren in deze periode. En dan hebben we het nog niet gehad over de nodige alcoholische consumpties met de feestdagen. Allemaal heerlijkheden met het nodige effect op ons cholesterol! Als huisarts benutten we juist deze maand om u hierover iets te vertellen.

- Een hoog cholesterol is op zichzelf geen ziekte, het geeft geen klachten.
- Door een hoog cholesterol kunnen de bloedvaten vernauwen, met een grotere kans op hart- en vaatziekten zoals een hartinfarct of beroerte.
- Bij een hoog cholesterol kan het helpen om gezond te leven.
- Soms zijn ook medicijnen nodig. Bijvoorbeeld bij suikerziekte.
- Cholesterolverlagers geven soms bijwerkingen. Deze verdwijnen vaak na tijdelijk stoppen of wisselen van middel.

Cholesterol wordt door uw lichaam opgenomen uit voeding. Door ongezonde voeding gaat uw cholesterol omhoog. Als uw cholesterol jarenlang te hoog is, kan het ophopen in de wand van de bloedvaten, waardoor deze kunnen vernauwen en dicht kunnen gaan zitten. Dit kan problemen geven met hart- en bloedvaten. Zo kunnen bijvoorbeeld hartproblemen, nierschade of een beroerte ontstaan. Ook andere kenmerken bepalen het risico op hart- en vaatziekten, zoals: roken, hoge bloeddruk, suikerziekte, nierschade, reuma.
Uw cholesterol kunt u verlagen door gezond te leven. Eet gezond en beweeg voldoende. Probeer af te vallen als dat nodig is tot een gezond gewicht. Een gezond dieet bevat bijvoorbeeld volkorenproducten, peulvruchten, groenten en fruit, noten en vis. Drink liever water, thee en (niet teveel) koffie zonder suiker dan frisdrank of sap uit de fabriek. Geadviseerd wordt om 2,5 uur per week actief te bewegen, zoals sporten of wandelen of fietsen. En voorkom veel stilzitten. Stop met roken en probeer stress te verminderen.
Medicijnen zijn niet altijd nodig bij een verhoogd cholesterol. Of u medicijnen nodig heeft, hangt af van uw risico op hart- en vaatziekten. De huisarts kan dit risico met u bespreken. Meestal zijn medicijnen wél nodig: als u al een hart- en vaatziekte heeft (bijvoorbeeld hartinfarct, beroerte), als u suikerziekte heeft, als u meer kenmerken tegelijk heeft die risicoverhogend zijn (zoals roken én hoge bloeddruk), en ook bij een erfelijk verhoogd cholesterol.
Medicijnen bij hoog cholesterol noemen we cholesterolverlagers. Ze zorgen ervoor dat er minder van het slechte cholesteroltype LDL in uw bloed komt. Ze helpen vooral goed als u ze jarenlang dagelijks gebruikt. Een veelgebruikt middel is: simvastatine. Maar er zijn ook andere cholesterolverlagers zoals atorvastatine, rosuvastatine, pravastatine en ezetimib.
Cholesterolverlagers kunnen bijwerkingen geven. Die verschillen per persoon. Mogelijke bijwerkingen zijn maagdarmklachten of spierpijn. Meestal zijn er geen bijwerkingen en als er wel bijwerkingen zijn, zijn die vaak mild van aard. Bij onacceptabele bijwerkingen kunt u het beste even overleggen met uw huisarts. Regelmatig blijkt dat na enkele weken stoppen en opnieuw gaan gebruiken (soms in lagere dosering) de bijwerkingen verdwijnen. Als dat niet zo is, wordt een keuze gemaakt uit één van de andere cholesterolverlagers. Bij veruit de meeste mensen wordt een middel gevonden dat prima te verdragen is!
Uit de cijfers in Sint-Oedenrode blijkt, dat niet alle mensen met suikerziekte een cholesterolverlager gebruiken. Terwijl dit juist voor deze groep mensen een belangrijke risicovermindering kan betekenen! Heeft u suikerziekte en gebruikt u geen cholesterolverlager? Overleg er even over op het spreekuur van uw praktijkondersteuner of huisarts.

Uw huisarts wenst u een prettige feestmaand toe: geniet met mate!