Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: efaf8a
Volksgezondheid / Sint-Oedenrode

Kinderen met koorts

- Koorts is een natuurlijke reactie op een infectie.
- Bij de helft van de kinderen is de koorts na 4 dagen weer over.
- Het is belangrijk je kindje goed te laten drinken.
- Neem bij alarmsignalen contact op met de huisarts

In het najaar zien we altijd weer meer zieke kinderen en kinderen met koorts op ons spreekuur. Hoesten en proesten, slechte nachten, minder eten en drinken, benauwdheid. Het leek ons een goed idee om op een rij te zetten waar je op moet letten als je kindje koorts heeft.

We spreken van koorts als de lichaamstemperatuur 38 graden of hoger is. Koorts is een normale reactie van het lichaam op een infectie door een virus of een bacterie. Meestal gaat het om een onschuldig virus, zoals een verkoudheidsvirus of een griepvirus. Koorts kan ook ontstaan na een inenting. Bij de helft van de kinderen is de koorts na 4 dagen weer over.

Kinderen die jonger zijn dan 3 maanden en kinderen met een verminderde weerstand door een chronische ziekte moeten sowieso altijd door een huisarts gezien worden. Maar verder kan het soms best lastig te zijn om te beslissen of je wel of niet de huisarts moet bellen voor je zieke kindje. Als je je erge zorgen maakt mag je natuurlijk altijd bellen om met de doktersassistente te overleggen. Zij is opgeleid om de juiste vragen te stellen en mee te denken over de vraag of je kindje wel of niet door de huisarts gezien moet worden.

De volgende alarmsignalen zijn redenen om contact op te nemen met je huisarts:
- Sufheid
- Snelle, piepende of kreunende ademhaling
- Rode niet wegdrukbare vlekjes
- Minder drinken dan de helft van normaal
- Minder dan 2 natte luiers per dag
- Ontroostbaar huilen
- Ander gedrag dan anders
- Snelle achteruitgang

Meestal wordt de koorts veroorzaakt door een virusinfectie. Het is dan belangrijk om te letten op de bovengenoemde alarmsignalen. Zorg dus dat er iemand in de buurt is die het kind in de gaten kan houden en kan kijken of er veranderingen optreden. Als je kind koorts heeft, verliest het vocht. Het is dan belangrijk om hem of haar extra te laten drinken. Rust helpt wel om weer op te knappen, maar kinderen met koorts hoeven niet in bed te blijven. Een virusinfectie gaat bijna altijd vanzelf over. Er worden geen medicijnen gegeven tegen een virus. Je hoeft ook geen paracetamol te geven om de koorts te verlagen. Paracetamol is een pijnstiller en kan wel gegeven worden als je kindje pijn heeft of zich erg ziek voelt. Als de infectie wordt veroorzaakt door een bacterie en je kind erg ziek is, kan een antibioticum kuur soms helpen. Maar gelukkig is dit meestal niet het geval.

Meer informatie is te vinden op www.thuisarts.nl/ koorts-bij-kinderen.


Meer berichten
 

Wat vindt u?

Voor mij moet het Rooise zwembad in het centrum liggen.Reageren!