Logo mooirooi.nl
Huisartsenpraktijk Rijckehoef   | Fotonummer: 37471f
Huisartsenpraktijk Rijckehoef
Oproep MooiRooi.nl / Sint-Oedenrode

Nationale Fairtrade Week

Sint-Oedenrode - Veel winkels, waaronder supermarkten, wereldwinkels en natuurvoedingswinkels, verkopen fairtrade producten. In deze week, die loopt van 26 oktober t/m 3 november, zetten een aantal winkels, ook in Meierijstad, hun fairtrade food producten in de schijnwerpers met speciale acties en aanbiedingen. Ook sluiten zich hier steeds meer (web-) kledingzaken bij aan die duurzamere kleding aanbieden.

Bij duurzaamheid kun je denken aan duurzame stof, b.v. biologische katoen. Daarnaast kun je ook denken aan respect voor de mens tijdens het maken van het kledingstuk, b.v. een leefbaar loon. In het gunstigste geval heb je kleding waarin beide aspecten samengaan.

Verschillende keurmerken
Er zijn keurmerken die de duurzaamheid van de stof aangeven, b.v. GOTS (Global Organic Textile Standard). In kleding zit een label met dit keurmerk als de stof voldoet aan de normen van GOTS. Er zijn ook keurmerken die behalve duurzaamheid van de stof ook respect voor de mens in de kledingindustrie omvatten, b.v. Fairtrade. Ook daarvan kan een label in de kleding te vinden zijn.
Een aan te bevelen website met veel informatie over nog meer verschillende keurmerken is de consumentenorganisatie Goedewaar.nl.

En zonder keurmerk?
Geen keurmerk betekent nog niet per se dat de betreffende stof een slechte keuze is. Er zijn stoffen die van zichzelf al duurzaam zijn, zoals linnen, bamboe, hennep en tencel. Stoffen van gerecyclede katoen en wol zijn ook duurzaam. De website van Milieu Centraal geeft hierover veel informatie.

Fairtrade- en MVO vignetten
Organisaties in Meierijstad die besluiten om Fairtrade koffie en thee te gebruiken of Fairtrade producten (waaronder ook kleding) te verkopen ontvangen het Fairtrade vignet. Onlangs hebben we in Sint-Oedenrode aan de lijst van deelnemers Huisartsenpraktijk Rijckehoef , de Rabobank (alle locaties in Meierijstad), SVN Notarissen en boekenhandel Bruna mogen toevoegen. MVO's ( bedrijven die Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) dragen ook bij aan duurzaamheid. Bedrijf Genson Group, Hema en Lidl ontvangen daarom 't daarbij behorende MVO vignet. De vignetten worden in deze Fairtrade week overhandigd.
Onze slogan: Kies duurzamer en maak het verschil.

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Gaat u naar de optocht in Papgat kijken?



Reageren!