Afbeelding
Foto: MX

Huiseigenaren laten zien dat het zonder aardgas kan

Algemeen Woningbouw / Sint-Oedenrode

Als het gaat om aardgasvrij maken van woningen is voor veel mensen de vraag; Hoe doe je dat? Het platform de Nationale Duurzame Huizen Route biedt de unieke gelegenheid voor woningbezitters om zich daarop te oriënteren. Op 2 en 9 november stellen honderden huiseigenaren in Nederland hun duurzame woning open voor bezoek. Ook in Noord-Brabant delen inwoners vol enthousiasme hun ervaringen. Zij vertellen wat zij aan hun woning hebben gedaan en helpen geïnteresseerden op weg met hun ervaring.

Ruim 1400 huiseigenaren uit het hele land hebben hun woning als voorbeeld aangemeld op het platform www.duurzamehuizenroute.nl. Bijna een kwart van de huizen is aardgasvrij. Anderen zijn energiezuinig, nul-op-de-meter of gebouwd met natuurlijke materialen. Op zaterdag 2 en 9 november zijn een groot aantal van deze huizen te bezoeken. De bewoners geven graag uitleg over wat zij in huis hebben gedaan. De ervaringen en duurzame toepassingen zijn uiteenlopend.

Brabantse voorbeelden
Zo heeft Piet van Breugel uit Tilburg zijn jaren 30-woning aardgasvrij gemaakt door grondig te isoleren. De woning wordt verwarmd met behulp van een lucht/water warmtepomp en een zonneboiler. Ook de woning van Gerard van Poeijer uit Eindhoven is aardgasvrij en energiezuinig. "De energiekosten zijn gedaald van 250 euro naar 50 euro per maand", vertelt hij trots.

Stefan van der Velden uit Oss kocht een jaren 70-woning die jarenlang leeg stond. "De woning moest gestript en opgeknapt worden. Dan sta je voor de keuze: ga je het duurzaam doen of niet?" Het besluit was snel gemaakt. "We wonen nu met veel plezier in een comfortabel en energiezuinig huis."

Tips van huiseigenaren
Wat Piet van Breugel uit Tilburg graag aan anderen meegeeft: "Zonnepanelen zijn handig, maar isoleren is het belangrijkste!" Marjan Smeulders en Keith Wilson uit Rosmalen, die hun boerderij uit 1947 hebben verduurzaamd, vullen aan: "Begin met isoleren." En verder: "Begin gewoon. Ik vind dat er te veel angst is en mensen afwachten. Wij zijn trots op de duurzame maatregelen die we getroffen hebben en het feit dat we aardgasvrij zijn. Bovendien merk je een groot verschil in wooncomfort."

Jasper van den Heuvel uit Oirschot geeft de tip: "Zoek iemand met goed advies. Elke bouwperiode en type woning moet je anders benaderen." Johan Verhaaf uit Schijndel: "Een goed voorbeeld is goud waard."

Het bezoeken van een woning
Geïnteresseerden die op zaterdag 2 en 9 november een woning willen bezoeken kunnen kiezen uit een grote variatie aan woningtypen en duurzame toepassingen. Ook in provincie Noord-Brabant zijn veel woningen te bezoeken. Inschrijven voor een bezoek is een vereiste. Kijk op http://www.duurzamehuizenroute.nl/noord-brabant.