Afbeelding

Rooienaren in uitzending Max Maakt Mogelijk

Algemeen Human Interest

Sint-Oedenrode - Leo en Erna Leenders zijn al vaker onderwerp van gesprek geweest door artikelen in DeMooiRooiKrant. Onder de vlag van Stichting Zienderogen is het opticienskoppel al bijna twintig keer naar het buitenland geweest om mensen te helpen die te kampen hebben met oog- en kijkproblemen. Duizenden brillen maten ze aan. Zo ook afgelopen zomer toen een trip naar Moldavië op de agenda stond. Dat avontuur komt komende zondag op tv.

In alle vroegte vertrok in mei een team opticiens en optometristen naar Moldavië om bij de allerarmsten oogmetingen te doen en waar mogelijk hun zicht te verbeteren met een bril. Voor gepensioneerd opticien Leo Leenders en zijn vrouw Erna uit Sint-Oedenrode was dit de negentiende missie, maar voorlopig nog lang niet de laatste. Heel veel mensen hebben oogproblemen, maar de medische zorg is zo slecht in Moldavië dat amper iemand geholpen wordt. Daarom slaan MAX Maakt Mogelijk en Stichting Zienderogen – waartoe Leo en Erna Leenders behoren – de handen ineen, om de armste mensen weer hun zicht terug te geven.

De 'vliegende opticiens' maten gemiddeld 145 mensen per dag. Ongeveer 90 daarvan maakten ze direct blij met een kant en klare bril. Voor 35 mensen werd een recept gemaakt en de bril gekozen. Dat pakketje namen de opticiens mee naar Nederland om daar de glazen door andere vrijwillige opticiens te laten slijpen. Daarna ging de bril terug naar Moldavië. De mensen die niet geholpen zijn met een bril, komen op een lijst om gezien te worden door een oogarts, meestal vanwege cataract, oftewel staar. Erna begeleide de mensen, met hulp van tolk, en hielp een passend montuur te kiezen. ''De meeste mensen kijken niet eens in de spiegel als ze een montuur kiezen, ze zijn allang blij dat ze iets krijgen.'' De monturen die Zienderogen meenam en mocht aanbieden zijn gedoneerd door groothandels en winkels, het gaat om nieuwe monturen die overblijven of niet de juiste kleur hebben.
Jan Slagter van Omroep Max: ''Het is geweldig dat we dankzij de vrijwillige inzet van de opticiens van Zienderogen meer dan 1200 mensen hebben kunnen helpen. Maar sommige ouderen kunnen we niet helpen, omdat ze bijvoorbeeld cataract (staar) hebben. Gelukkig kunnen wij die mensen op onze wachtlijst plaatsen, die zo in aanmerking te komen voor een staaroperatie.'' In Nederland is dat een redelijk eenvoudige ingreep, in Moldavië bijna een onmogelijke missie. Er zijn nauwelijks oogartsen, omdat de omstandigheden en financiële beloningen in Moldavië zo minimaal zijn, dat het voor geen enkele oogarts rendabel is om daar te werken. In Roman Lesco heeft MAX Maakt Mogelijk een zeer gemotiveerd en capabel oogarts gevonden die dit wél kan doen. Daarom konden vorig jaar 398 operaties uitgevoerd worden. Maar de ouderen die geopereerd moeten worden aan staar, krijgen dat niet vergoed. In Moldavië is dit niet geregeld zoals in Nederland. Daarom heeft MAX Maakt Mogelijk hulp nodig om deze operaties te financieren. Een operatie kost 270 euro.

Max Maakt Mogelijk zendt a.s. zondag 27 oktober vanaf 19.10 uur uit over dit onderwerp.