Logo mooirooi.nl
Peter voor zijn zaak.   | Fotonummer: 034810
Peter voor zijn zaak. (Foto: Jos van Nunen)

Op de koffie bij Autoservice Hanenberg (I)

Sint-Oedenrode - We komen dit keer op de koffie bij Peter van den Hanenberg, van de Autoservice in Nijnsel die zijn naam draagt. Hij heeft een tijdje nagedacht voordat hij naar de krant stapte want al is iedere nieuwe klant bij hem welkom, hij kan niet garanderen dat hij ze allemaal meteen kan helpen. Hij zit namelijk met een uitdaging die veel autoservicebedrijven bekend zal voorkomen: hoe kom je in een tijd dat technische opleidingen de vraag uit het bedrijfsleven niet kunnen bijbenen, in godsnaam aan vakkundig personeel? Maar … zoals verderop in het verhaal zal blijken, was dat niet zijn belangrijkste drijfveer. Peters' vriendin Nadia gaf hem een tip. "Eén hele pagina? Je kunt beter twee halve doen, twee weken achter elkaar. Dan lezen waarschijnlijk meer mensen het, en leren ze je in Rooi beter kennen." Dat leverde zoveel inspiratie op dat dit de eerste 'Op de Koffie bij' wordt met niet één, maar twéé afleveringen. Dus niet zomaar koffie, maar een dubbele espresso. En dat laatste niet alleen bij wijze van spreken, we deden het ook letterlijk.

Door: Jan Egmond

Het wiegje van Peter, inmiddels 34, stond in het Kofferen en de eerste kiem van zijn beroepskeuze lag ook thuis. "Mijn vader handelde vroeger in bussen, bedrijfs- en vrachtwagens. Dat deed hij vooral voor de export. Vanaf mijn dertien, veertien jaar ging ik daar elke dag meteen na school meehelpen, en ben er zo ingerold. Dat waren mooie tijden. Na mijn middelbare school ben ik autotechniek gaan studeren. Daarna begon ik bij een Mitsubishi-dealer in de regio als stagiair/monteur en klom daar via chef werkplaats op tot bedrijfsleider. Ja, maar dan? Na vijftien jaar loondienst nam ik het besluit om voor mezelf te beginnen. Ik runde daar ook de tent, dus waarom zou ik dat niet voor mezelf kunnen?"

Peter houdt het graag dicht bij huis en huurde een garageloods aan de Handelsweg in Nijnsel. "Al vanaf het begin kreeg ik steeds meer klanten. Ik had daar twee bruggen staan, achter elkaar, en daar kon geen auto meer langs. Dus voor elke auto die daar naar binnen moest, moest er eerst een naar buiten. De hele straat stond er ook vol met auto's. Op een gegeven moment liep dat spaak.

Rond die tijd leerde ik mijn buurman kennen, Wessel Kok van Leukwagentje. Ik vroeg hem 'Wat doe jij?' 'Auto's verkopen' zei hij. 'En wat doe jij?' 'Auto's maken' zei ik. De perfecte combinatie natuurlijk, en we waren ook allebei uit ons jasje gegroeid. Paul Hellings (van Hellings machinebouw) was toen hier aan het bouwen en via via hoorde ik dat dit pand te huur kwam. Ik ben toen tegelijk met Leukwagentje hier gaan zitten dus we bleven buren." Peter is vanuit zijn ervaring het beste thuis bij Mitsubishi terreinauto's, mini's en Fiats 500, maar weet raad met elk merk en type. Maar bij zijn kwaliteit en service hoeft geen enkel voorbehoud te worden gemaakt. Hij heeft nog slechts een handjevol reviews op Google, maar scoort daar wel het maximum van vijf sterren. Hoe zit het met zijn ambities?

"'Van drie naar vier bruggen, dat past best in deze ruimte. Iemand erbij? Voor mijzelf leg ik de lat best hoog, maar het blijft puzzelen om het werk af te krijgen. Een medewerker zou heel fijn zijn, ik adverteer regelmatig, maar daar is moeilijk aan te komen. En voor personeel leg ik de lat ook best hoog. Van de andere kant ben ik tevreden met hoe het nu gaat. Als het zo zou blijven vind ik het ook prima. Ik zou ook nog wel een garageloods van mezelf willen hebben, liefst in Nijnsel of Sint-Oedenrode, maar hier is niks te koop, ook geen bouwgrond. Tja, als je vraagt naar mijn ambities … ik hoef niet met al mijn klanten vrienden te worden maar dat ze allemaal tevreden zijn, dat blijft toch de belangrijkste." Zie ook www.autoservicehanenberg.nl

In de volgende aflevering lees je wat hij kwijt wil over zijn privéleven en iets méér over zijn hobby's. Hoewel hij zegt dat hij die niet heeft … maar zoals iedereen heeft hij naast zijn werk ook iets dat hij graag doet in zijn vrije tijd. En voor iemand die zo diep geworteld zit in zijn geboortegrond, is die van Peter best verrassend.

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Voor mij moet het Rooise zwembad in het centrum liggen.Reageren!