Het team van Kemabo. Linksonder Martin, rechtsonder Dennis en als tweede van rechts Angelique.
Het team van Kemabo. Linksonder Martin, rechtsonder Dennis en als tweede van rechts Angelique.

Kemabo: spil in watermanagement

Algemeen Bedrijfsnieuws

Sint-Oedenrode - Is het grondwater weer op peil? Dit is misschien wel de meest gestelde vraag van de afgelopen weken. Nederlanders praten – of zeuren – veel over het weer. Regen of juist droogte zijn populaire gespreksonderwerpen. Deze week is landelijk gebombardeerd tot Week van Ons Water. Een mooie reden om daar extra aandacht aan te besteden. Er gebeurt namelijk heel veel waar de burger geen weet van heeft. Dankzij waterschappen, waterzuiveringen en bedrijven hebben wij droge voeten, goed geïrrigeerde landerijen, zo gezond mogelijke natuurgebieden en schoon drinkwater. Voor het Rooise bedrijf Kemabo (Ketelaars Machine Bouw) is het iedere week de Week van Ons Water. Dag en nacht zijn zij bezig met watermanagement. Voor DeMooiRooiKrant een reden om de laarzen aan te trekken en bij Kemabo aan te schuiven. Na het lezen van dit artikel kijk je voortaan altijd anders naar de natuur…

Door: Jeroen van de Sande

Wanneer je door de natuur fietst of wandelt zijn er maar weinig mensen die letten op sluizen of stuwen. Je ziet ze soms wel in sloten, beken en rivieren, maar staat er dan niet bij stil waar ze precies voor dienen. Zolang het water niet buiten de oevers treedt en jij je weg droog kunt vervolgen is er immers geen reden om daar over na te denken. Toch zijn ze een zeer belangrijk onderdeel in een keten waarin Kemabo op significante wijze een rol vervult. Het bedrijf bestaat inmiddels dertien jaar en verwisselde ongeveer een jaar geleden van pand binnen de grenzen van het Nijnselse bedrijventerrein. Nu heeft het volop ruimte voor de veertien personeelsleden. Kantoren te over, een grote presentatieruimte en een professionele werkplaats 'where the magic happens'. Dennis Ketelaars heeft het bedrijf opgericht en runt de zaak nu met zijn broer Martin. Hij schuift ook aan als ik met projectleider Angelique van Laarhoven in gesprek ben. Een dame in de wereld van het watermanagement. Dat zal niet veel voorkomen? "Nee, dat is zo. Ik ben nog geen andere vrouw tegengekomen. De mannen vinden dat wel mooi, vooral wanneer ze horen dat ik er ook verstand van heb", glimlacht de geboren Rooise.

Kemabo begon als machinebouwer. Een tak waarin het nog steeds veel werk weg zet. Na enkele jaren kwam er een tweede tak bij: watermanagement. Angelique: "We maken stuwen, schuiven, kleppen, leuningen etc. De opdrachten komen onder andere binnen via aanbestedingen en we werken samen met waterschappen in heel Nederland, natuurorganisaties, waterzuiveringsinstallaties en overheden. Door de klimaatverandering gebeurt er nu heel veel. Waterschappen zijn zich anders aan het inrichten. Vroeger werd water gelijkmatig afgevoerd om de rivieren te ontlasten. Door de droogte richten ze zich nu meer op het vasthouden van water." Martin valt haar bij. "Iedereen ziet dat het weer verandert. De buien worden extremer. Vroeger viel er 10mm over een hele dag. Nu in een uur." Zoals in 2016. Zuidoost-Brabant werd getroffen door apocalyptische buien. Rond Someren waren tientallen boeren het haasje toen grote hagelstenen hun kassen vernielden. Wateroverlast teisterde dorpen en zorgde voor veel schade. "Dat kwam mede doordat alle stuwen in dat gebied nog met de hand bediend moesten worden", legt Martin uit. "Degenen die het moesten bedienen zaten in een verkeerd gebied. Een voorspelling zei dat daar het water zou vallen, maar het was toch enkele kilometers zuidelijker waardoor ze te laat waren om de stuwen te bedienen. Het gebied liep vol water. Inmiddels hebben wij een aantal stuwen aangepast met compact besturingen. Nu regelt een stuw het allemaal zelf. Een sensor geeft het waterpeil aan en de stuw stelt zelf af." Dit is een uitvinding waar Kemabo hoge ogen mee heeft gegooid en waarmee het een goede naam heeft verworven in het wereldje.

Lees het complete verhaal in DeMooiRooiKrant van deze week