Afbeelding

Wederom een hit: fanny pack, bombag, heuptas of buidel

Algemeen Algemeen / Sint-Oedenrode

In de jaren tachtig en negentig waren ze de absolute mode: heuptasjes. Tegenwoordig staan ze te boek als fanny packs.

De tasjes, die met een riem om je middel worden gedragen en soms ook crossover, dwars over het bovenlijf, zijn immens populair. En dat terwijl het een van de oudste tasjes ter wereld lijken te zijn. Het ziet er namelijk uit als de buidel die mensen in de middeleeuwen droegen met daarin geld of andere zaken, omgebonden middels een touw of riem. Met de komst van kleding met zakken erin, verdween de buidel. Modeontwerpers hebben vaak geprobeerd de buidel ofwel heuptas weer in het straatbeeld terug te krijgen, maar dat mislukte keer op keer. Op een gegeven moment probeerden ze dat met de benaming 'hands free bag', maar niemand weet daar nog iets van. Dat zegt genoeg. Hoe het dan ook kan dat het in de jaren negentig weer helemaal hip werd, is voor veel mensen een raadsel. Ineens was de heuptas of bombag weer volop in beeld.

Aarzelend aangekondigd in bladen
Er werd dan ook best enige tijd lacherig en laagdunkend over de heuptas gedaan. Deze werd niet voor niets slechts aarzelend aangekondigd in modebladen. Toen verschillende celebrities met de heuptas hun opwachting maakten op foto's op Instagram, ging het echter los en leek het hek van de dam. De fanny pack -de nieuwste benaming- was opnieuw een hit. Die celebs droegen overigens geen gemiddelde fanny packs, maar tasjes van grote namen zoals Gucci of Prada. Dat konden maar weinig modebladen weerstaan en de buidel, heuptas, bombag, fanny pack, was terug.

Design fanny pack
Ze zijn er in alle mogelijke soorten, maten en merken. Van goedkoop tot heel duur. Duur? Een klein tasje van vijftienhonderd dollar mag best duur worden genoemd. Maar dan heb je dus een design fanny pack die ook door beroemdheden wordt gedragen. En er past echt veel in. Zelfs een klein flesje bier of wijn, zo uit de klimaatkast. Veel mensen verbazen zich over wat er allemaal in een fanny pack gestouwd kan worden en het is dan ook een geliefde tas voor naar festivals. Kun je lekker veel bij je dragen (lees: wijntje drinken) én dansen tegelijk.

Oorsprong in de straattaal
De naam fanny pack is afkomstig van straattaal. Pouch above the buttocks wordt in straattaal: fanny above the bum, ofwel buidel boven het zitvlak. Mag overigens ook tegen de buik worden gedragen. De Engelse en Ierse vertaling van 'fanny' betreft overigens een deel van het vrouwelijk geslacht. Vandaar dat fanny pack in die landen zelden zo wordt gebezigd. Daar zeggen ze liever bumbag.

Voordelen van het dragen van de fanny pack:

1. Comfortabel
Je rug en schouders worden niet belast. Je hoeft geen tas over je schouder of op je rug te dragen. Je draagt de tas op je buik en je hebt je handen vrij.

2. Welke maat dan ook
Met een verstelbare ceintuur kan iedereen een fanny pack dragen. Ongeacht de omvang van je buik of je middel.

3. Alle noodzakelijke spullen passen erin
De tassen zijn zo ontworpen dat er vaak verbazingwekkend veel inpast. Sleutels, smartphone, portemonnee, lipstick, zakdoekjes, zonnebril, paspoort en ga zo maar door.

4. Variatie
Een fanny pack is ook over je borst te dragen, crossbody genoemd.

5. Veilig
Je geld en andere belangrijke persoonlijke spullen draag je in een fanny pack veilig bij je. In tegenstelling tot een rugzak of schoudertas die door dieven vaak zomaar open te ritsen is.