Afbeelding
Foto: BRIGITTE TOPS

Ondernemen is vooruit kijken

Algemeen Bedrijfsnieuws

Sint-Oedenrode - De lijst met bouwprojecten die Jeroen van Stiphout voor zich op tafel heeft liggen is indrukwekkend. Toch wordt deze tijdens het interview nauwelijks gebruikt. Zo weet vader Gerard nog heel goed zijn eerste klus te herinneren: de Berkstraat in Boskant, vijftig jaar geleden. Het blijkt de start van wat later misschien wel het bekendste Rooise bedrijf wordt. Sint-Oedenrode ís bijna letterlijk Gebr. van Stiphout, want ze bouwden overal. Ook ver buiten de dorpsgrenzen. Voor een jubileuminterview werden we uitgenodigd bij vader en zoon aan tafel. Het werd een sprong terug in de tijd, een les in ondernemend overleven en het betuigen van respect over en weer. Een gesprek vol interessante quotes waar verhalen achter schuil gaan.

Door: Jeroen van de Sande

Gerard: "Sjaak belde. We kunnen voor ons zelf beginnen. 'Hoe dan?' vroeg ik. We hadden geen geld! Niets!"
Sjaak van Stiphout was elf jaar ouder dan Gerard. Hij lag daarom iets voor in zijn ervaring. Sjaak was uitvoerder toen Gerard nog verder wilde leren. Hij kon dat immers goed. Toch werd daar een stokje voor gestoken. Gerard moest van zijn ouders naar de ambachtsschool, heel normaal in die tijd. Zo belandde hij als timmerman op de bouw bij zijn broer. Gerard vond dat leuk, maar hij wilde meer. Vijf jaar lang ging hij drie avonden per week naar school. Zo haalde hij zijn papieren voor assistent-uitvoerder, assistent-opzichter, uitvoerder en aannemer. Samen met zijn ervaring in timmeren legde dat de basis voor de rest van zijn leven. Op een dag kregen Gerard en Sjaak een mooie kans. Van Toon de Koning hoorden ze dat het bouwbedrijf waarmee hij samenwerkte failliet was gegaan. Volgens Sjaak was dit dé kans om in te stappen. Gerard ging naar Toon en van hem kreeg hij de mogelijkheid om te laten zien wat hij in huis had. "Reken dit maar eens uit", zei Toon tegen Gerard toen hij de tekeningen liet zien van acht nieuwe woningen aan de Berkstraat. Dat lukte Gerard en daarna hielp Toon hem met de eerste stappen, ook financieel. Uiteindelijk werkten de broers vele jaren samen. In 1991 stapte Sjaak uit het bedrijf en ging Gerard alleen verder. In 2009 overleed Sjaak."

Gerard: "Het was dag en nacht werken."
Wie een bedrijf begint zal het beamen. Een eigen zaak is altijd hard werken, maar vooral in het begin. Dan moet alles vanaf de grond worden opgebouwd. Dat was voor Gerard niet anders. Hij stond zelf dagelijks op de bouw, maar regelde ook de inkoop en hield zich bezig met de administratie. In de eerste jaren bouwden ze ongeveer de helft van Boskant. Onder andere de Populierenlaan en de Hazelaarstraat werden door Gerard en Sjaak gezet. Na een jaar of vijf stond Gerard overdag niet meer op de bouw. Hij ging zich ook toeleggen op het ontwikkelen van projecten. Dat werd toen nog niet veel door aannemers zelf gedaan.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Afbeelding
Afbeelding