Aan de A50 staan deze landbouwvoertuigen geparkeerd.
Aan de A50 staan deze landbouwvoertuigen geparkeerd.

Ook Rooise boeren in actie

Algemeen Oproep MooiRooi.nl / Sint-Oedenrode

Sint-Oedenrode – Duizenden boeren zijn nu op weg naar Den Haag. Tractoren zorgen voor de grootste ochtendspits ooit, maar ook via het openbaar vervoer zetten boeren koers naar het Malieveld. Vanuit Rooi is eveneens een hele delegatie onderweg met de trein. Daarnaast vindt er een symbolisch protest plaats in de berm van de A50.

Boeren uit het Everse kwamen op het idee om tractoren en andere landbouwvoertuigen in de berm van de A50 te parkeren. Ook is via social media een oproep geplaatst om de vlaggen halfstok te hangen. Dat vindt de Rooise boer Frank van Genugten meer dan terecht. "De stikstofdiscussie en de roep van D66 om de veestapel te halveren is voor ons de druppel", legt hij uit waarom hij op dit moment met vijftien Rooise boeren in de trein onderweg is naar Den Haag. "De erkenning voor de Nederlandse boeren raakt steeds verder weg. Vliegvelden moet uitbreiden, er moet gebouwd worden en volgens de politiek moet de boer daar voor wijken. Dat terwijl wij de enige sector zijn met een reductieplan op het gebied van stikstof. Daarnaast hebben wij vanaf 1990 de ammoniakuitstoot met maar liefst 67% verminderd. We krijgen zoveel regels. Dat is niet erg, want daar investeren we in. Maar dan moet je daarna de boeren niet de schuld geven van het stikstofprobleem. Het wordt nu echt tijd om actie te ondernemen, want we zijn op onze ziel getrapt."
Van Genugten geeft toe dat de stikstofdiscussie een moeilijke discussie is. Vrijwel niemand weet meer waar het precies over gaat, omdat het een oerwoud is van rekenmodules. "Toch is het belangrijk om te weten dat een onderzoek heeft uitgewezen dat onze landbouwgrond juist opneemt. Wij boeren nemen meer stikstof op dan we uitstoten. Waarom worden we dan als schuldige aangewezen?" Ook de andere boeren die met Frank meegaan delen deze mening. Ze vinden een protest zeer op zijn plaats, maar hopen ook dat het rustig blijft.
 

Afbeelding
Afbeelding