Logo mooirooi.nl
De Alzenaubrug heet in elk geval deze maand Capt. Fred A. Hancock brug.   | Fotonummer: ad08df
De Alzenaubrug heet in elk geval deze maand Capt. Fred A. Hancock brug. (Foto: Lisette van Helden)

Laatste herdenking met Vereniging van Airbornevrienden

Sint-Oedenrode - De zondag die het dichtst bij 17 september ligt is al jaren voor de Vereniging van Airbornevrienden het moment om te herdenken. Samen met de veteranen, die75 jaar geleden 'de Corridor'  bevrijdden het oorlogsgeweld, staat de vereniging dan stil bij het oorlogsgeweld van 1944. In het verleden kwamen jaarlijks tientallen veteranen vanuit de Verenigde Staten over om bij de herdenking te zijn. De laatste grote herdenking was in 1994 bij de festiviteiten rondom vijftig jaar bevrijding. Daarna werd het aantal veteranen elk jaar minder. Op dit moment zijn er nauwelijks nog veteranen die de oversteek maken. Voor de vereniging was de 75e herdenking van onze bevrijding dan ook de aanleiding om deze activiteit te beëindigen.

De Rooise Oranjevereniging, die naast het organiseren van Koningsdag, zich ook nog bezighoudt met activiteiten rond 4 en 5 mei, zal in de toekomst de herdenkingsbijeenkomst rond 17 september gaan organiseren. Om de laatste officiële herdenking extra glans te geven, heeft de Oranjevereniging dan ook alles uit de kast gehaald. Als bijzondere gast bij deze herdenking was de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra onder de genodigden.

Alzenaubrug wordt Capt. Fred A. Hancock brug
In elk geval deze maand heet de brug over de Dommel Capt. Fred A. Hancock brug. Op de plaats waar nu deze brug ligt, lag in 1944 ook een brug. Een brug die bij de Amerikanen niet bekend was, maar wel een enorme springplank naar het eigenlijke doel, de Hambrug, was. Door de heldhaftige inzet van Fred Hancock, is het op 17 september 1944 gelukt de bruggen over de Dommel in Sint-Oedenrode onbeschadigd in handen te krijgen. Als het aan de initiatiefnemers ligt, blijft ook na deze maand de naam Capt. Fred A. Hancock brug.

Lees woensdag alles in DeMooiRooiKrant

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Gaat u met Kerst uit eten?Reageren!