Logo mooirooi.nl
De familie Koppens   | Fotonummer: 4c699a
De familie Koppens (Foto: Heemkundekring 'De Oude Vrijheid')

Struikelsteen voor Rooise Jood in Helmond

Sint-Oedenrode- Deze week staat volledig in het teken van de bevrijding. Een groots moment voor de mensen die het meemaakten na meer dan vier jaar onderdrukking. Maar voor veel mensen vooral Joden, zigeuners en andere mensen die in de ogen van de Nazi's geen recht op leven hadden kwam die bevrijding te laat. Zij werden opgepakt, op transport gesteld en vermoord. Die mensen die niet meteen bij aankomst in Auschwitz, Treblinka, Majdanek, Sobibor of een van de andere moordfabrieken werden vergast, werden als slaven te werk gesteld en moesten zich letterlijk dood werken. Velen van hen leefden onder die omstandigheden niet langer dan enkele weken.

Op initiatief van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig zijn over heel Europa kleine monumentjes in de vorm van een kinderkopje geplaatst. De originele naam van de monumentjes is 'Stolperstein', letterlijk vertaald, 'struikelsteen'. Het is niet de bedoeling dat mensen letterlijk over de stenen struikelen, wel is het doel van de stenen om mensen stil te laten staan bij het onvoorstelbare leed dat plaatsvond. De Stolpersteinen liggen voor de deur van de woningen waar de weggevoerde mensen het laatst woonden. Dat kan hun woonhuis zijn, maar vaak is dat het onderduikadres dat ook niet voldoende bescherming bood tegen het geweld van de Nationaal Socialisten. Voorbijgangers, kennen vaak de geschiedenis niet en met het plaatsen van de Stolperstein , struikelen zij figuurlijk over de geschiedenis van een plaats in hun stad of dorp. Tot de zes miljoen vermoorde Joden behoorde ook de Rooise Andries Koppens. Dankzij de Heemkunde Kring Helmond wordt er voor Andries Koppens op 26 september 2019 een struikelsteen gelegd voor het huis waar hij in Helmond (met zijn echtgenote en dochter) ondergedoken zat. Zij zijn verraden en op 28 augustus 1943 opgepakt.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Vindt u dat de huidige Alzenau brug aan de Corridor van naam moet veranderen naar de persoon die deze brug veroverde: Capt. Fred A. Hancock.Reageren!