Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: fe8ef5
Foto:
Column

Achter de schermen

Sint-Oedenrode - Wat er vóór de schermen van de krant gebeurt leest iedereen. Wat er áchter diezelfde schermen gebeurt weten alleen ingewijden. Terwijl dat eigenlijk best vaak dingen zijn, die meer lezers interesseren of zouden moeten weten, bedachten wij ons als redactie. Natuurlijk gaan we niet helemaal met de billen bloot, maar er blijft genoeg over dat we met onze lezers willen delen.

Proef op de som: Citaten
In deze rubriek schreven we al eens eerder over onze ervaringen met citaten, ofwel met de letterlijke tekst in de krant zetten van wat iemand heeft gezegd. Tegen ons, of in het openbaar. Samengevat kwamen die er op neer dat vrijwel geen enkele spreker de letterlijke tekst van zijn uitspraken in de krant wil. Er zijn maar weinig professionals die hun (spreek-)vak zo goed verstaan, dat ze bij het afdraaien van een opname kunnen zeggen "dat was perfect".
Wat iemand gezegd heeft kan natuurlijk verkeerd worden verstaan of begrepen. Ook kan het gebeuren dat de context (achtergrond) van de uitspraak niet duidelijk in de krant komt en zelfs dat de uitspraak daardoor een andere betekenis krijgt. Dat wordt dan rechtgezet.
In pakweg 98% van de gevallen gaat het echter om uitspraken die de spreker – achteraf – toch liever even opnieuw zou doen voordat die in de krant komen.

Stiekem
We namen de proef op de som met een stiekeme geluidsopname bij een interview met een professional. We noemen hem X. Om het resultaat niet te beïnvloeden hebben we zijn toestemming niet gevraagd, en omdat wij zelf deel uitmaakten van het interview is dat wettelijk ook niet verplicht.
Eerst werkte de redacteur het interview uit. Versie I. Vervolgens luisterde hij naar de geluidsopname, en corrigeerde de tekst waardoor die letterlijk in de uitwerking kwam te staan: Versie II. Vervolgens stuurde hij die laatste naar X, met het verzoek om het na te kijken en waar nodig te corrigeren. Dat laatste gebeurde: Wat kwam er uit? Op een enkel detail na: versie I. Eén zin in versie II vond hij zelfs "een rare uitspraak" …

Kortom, we blijven doorgaan zoals we gewend waren en nemen geen interviews meer op. Onze ervaringen waren bevestigd, dat zal morgen niet anders zijn. En als de geïnterviewde zich een béétje houdt aan de spelregels – daar zijn we echt niet flauw in - moet het al raar lopen als niet iedereen tevreden is met het resultaat.

Wil je reageren of uitleg over een ander onderwerp dat vanachter de schermen speelt? Stuur dan een mail naar redactie@demooirooikrant.nl

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ziet u drugsgebruik in uw omgeving?Reageren!