Afbeelding
Foto: Bas van Turnhout

Wat doen jullie straks met die twee ton?

Column Column

Sint-Oedenrode - Afgelopen zondag traden er in het Nijnselse Beckart 14 schrijvers en dichters op. Vreemd, de Week van de Alfabetisering begint pas op 9 september, maar wat me nog meer opviel was de entreeprijs. Die was namelijk nul euro. Niks dus. Niet slim! Ik heb afgelopen voorjaar de oude wasmachine van mijn moeder op mijn oprit te koop gezet, ook voor niks. Er hing een groot bord "GRATIS" op. Maar geen hond die het kreng wilde hebben. Toen heb ik er een groot bord opgezet met "Wasmachine te koop 499 euro!" En dat werkte. De volgende dag was-ie gestolen.

Iets van nul euro kan niks waard zijn. Logisch. Dacht je dat straks de entree voor het Rooise toneelstuk Leon King gratis is? Nee, dat kost geld, en terecht. Net als de lachgas ampullen die je bij de kassa kunt krijgen.

Nou ik het toch over geld heb, ik koester een fantastisch idee. Laat maar weten of je het wat vindt. Sint-Oedenrode heeft een grondoppervlak van 64,94 vierkante kilometer. Dat is omgerekend bijna 70 miljoen vierkante meters. Reken even verder. In de vrije sector ligt de grondprijs rond de 300 euro. En dat maal 70 miljoen, is ruim twee miljard euro. Dat is Rooi dus waard. Meer dan je dacht, niet? Deel dat door het aantal inwoners van Rooi, 17.985, en je komt uit op ruim 117 duizend euro.  Dat is wat je als inwoner nu zou krijgen als je Sint-Oedenrode zou verkopen. Wat zeg ik, ik ken in Amerika een man met een dooie cavia op zijn kop, die zo teleurgesteld is dat-ie Groenland aan zijn neus voorbij heeft zien gaan, dat-ie "your nice City of Saint Old-Red" ook wel voor het dubbele, ruim 2 ton per inwoner, wil kopen. Zeg, is dat wat? Jullie verkopen Rooi, verdelen de poet en vertrekken massaal naar Rio. Carnaval in korte broek en nooit meer gezeik met Veghel en Schijndel! Doen?

En oh ja, nog even over Mathijs de Ligt, de speler van 75 miljoen. Die zat bij de eerste wedstrijd van Juventus op de bank. Maar zeg nou zelf, wat zou jij doen met 75 miljoen? Precies, die zet je op de bank.