Logo mooirooi.nl
Regisseur Antonet van der Heijden in diepe concentratie.   | Fotonummer: 0439a4
Regisseur Antonet van der Heijden in diepe concentratie. (Foto: Jos van Nunen)
Kunst en Cultuur

Festen grote uitdaging voor Theatergroep Meij

Sint-Oedenrode - Theatergroep Meij is een zeer actief en professioneel toneelgezelschap. Echte liefhebbers delen op het podium dezelfde passie. Wie is bij het vorige stuk 'One Flew Over The Cucoo's Nest' geweest? Die heeft vast en zeker genoten. Direct daarna gingen de heren en dames aan de slag met wederom een bekend toneelspel: Festen. Meer dan de moeite waard om te gaan bekijken. Maar waarom dit stuk? Wat komt er bij kijken? DeMooiRooiKrant stelde Antonet van der Heijden (secretatis en regisseuse) deze en nog enkele andere vragen.

Waarom het stuk Festen?

"Omdat de film 'Festen' (Het Feest, in het Deens) van regisseur Thomas Vinterberg uit 1998 ijzersterk is. Qua uiteenloop van karakters en uiteraard het thema wat behoorlijk heftig is. Ook in dit stuk komt machtsmisbruik sterk naar voren. Dat was in 'One Flew Over The Cucoo's Nest' ook. Maar de twee stukken zijn ieder op zich, sterk met hun eigen verhaal en rode draad. Toch is er enigszins vergelijking qua niveau."

Vertel eens in een notendop waar het over gaat?
"De heer Helge Klingenfeldt viert zijn zeventigste verjaardag. In de film werd hij 60, maar ik moest rekening houden met de spelers eromheen. Het is een geslaagde zakenman en hij viert zijn verjaardag in het familiehotel. Else zijn vrouw, zoons Christian en Michael, dochter Helene en andere familieleden en intimi, verzamelen zich in het statige pand voor een groot en gezellig feest. De andere dochter ontbreekt op de partij, omdat zij is overleden. Hoe en wat er is gebeurd, hoort het publiek gedurende het stuk. Haar dood is o.a. de aanleiding voor de oudste zoon om een speech te schrijven en die tijdens het diner ten overstaan van iedereen te verkondigen wat er zich jarenlang heeft afgespeeld binnen de familie. Een familiegeheim wordt onthuld. Dit is de eerste van een reeks gebeurtenissen waarin verschillende aanwezigen hun ware gezichten tonen."

Geven jullie er een eigen draai aan of is het precies het originele stuk?
"Het filmscript is bewerkt tot een toneelscript. Dat is bewerkt door Johan De Paepe. Maar ik heb daarentegen als regisseuse van theatergroep Meij, evenals het vorige stuk het zelf opnieuw bewerkt. Dit omdat ik het een grote uitdaging vind om je eigen ideeën erin te kunnen brengen. Ook qua karakters. In grote lijnen komt het dicht bij het originele stuk, maar als je als regisseur aan de gang gaat met zo'n pittig stuk, vraagt het ook om er doorheen te spitten en er alles in te stoppen of soms zelfs om eruit te halen, zodat het voor jouw gevoel klopt. Ook dit keer heb ik er een stuk multimedia in geschreven. Van het spel overlopend naar een deel film. Dit herhaalt zich een paar keer. Vorig jaar vond het publiek dat zeer verrassend. Het is wel belangrijk om te kijken waar dat inpast, dus het moment is van belang."

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Meer berichten
 

Wat vindt u?

De overheid moet een statement maken in de zwarte Pieten discussie.Reageren!